Vergisten: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Brouwhandleiding/Inhoud}}')
 
(opzet vergisting)
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
=Uitvoering=
====Benodigdheden====
* Gekoelde wort;
* Schoon vergistingsvat;
* Schone kraan en rubber;
* Actief gist;
* Schoon waterslot;
* Suiker indien nodig
====Stappenplan====
# Maak alles wat je gaat gebruiken schoon met bijvoorbeeld Chemipro
# Maak je gist actief. Volg de verpakking of maak een [[giststarter]]
# Draai de kraan stevig in het vat met rubber ertussen en zorg dat de kraan dichtzit
# Belucht de wort door het ruig over te gooien in het vergistingsvat
# Los de suiker op in wat wort en meng alles goed door de wort zodat er geen korrels overblijven.
# Voeg de actieve gist toe aan de wort en meng dit
# Doe het deksel op het vat, zet het op zijn plaats en installeer het gevulde waterslot

Versie van 18 nov 2014 18:32

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Uitvoering

Benodigdheden

  • Gekoelde wort;
  • Schoon vergistingsvat;
  • Schone kraan en rubber;
  • Actief gist;
  • Schoon waterslot;
  • Suiker indien nodig

Stappenplan

  1. Maak alles wat je gaat gebruiken schoon met bijvoorbeeld Chemipro
  2. Maak je gist actief. Volg de verpakking of maak een giststarter
  3. Draai de kraan stevig in het vat met rubber ertussen en zorg dat de kraan dichtzit
  4. Belucht de wort door het ruig over te gooien in het vergistingsvat
  5. Los de suiker op in wat wort en meng alles goed door de wort zodat er geen korrels overblijven.
  6. Voeg de actieve gist toe aan de wort en meng dit
  7. Doe het deksel op het vat, zet het op zijn plaats en installeer het gevulde waterslot