Schoonmaken
Brouwhandleiding |
---|
Tijdens het bierbrouwen is er niks zo erg, als er achter komen dat het biertje waar je zoveel moeite tijd en liefde in hebt gestoken is bedorven, daarom is het super belangrijk dat we altijd goed aan de hygiëne denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je gereedschap en je handen.
Voor en na de kook
Al is het natuurlijk altijd belangrijk dat wij hygiënisch te werk gaan tijdens het brouwen, er zijn momenten waar het belangrijker of minder belangrijk is. Het is namelijk vooral na de kook heel belangrijk om extra goed op de hygiëne te letten. Bacteriën die voor de kook namelijk in je brouwsel komen die zullen door het kook proces sterven, na de kook is dit niet meer het geval, en geeft dit een grote kans op infecties
Aandachtspunten hygiënisch brouwen
Om hygiënisch te werken is het van belang om aan een aantal dingen aandacht te besteden. Voor het bierbrouwen zoals we dat op de Bolk doen, kun je dat onderverdelen in 3 groepen. Allereerst zijn er de algemene dingen, zoals handen met chemioxi wassen voor je gaat werken, aandachtspunten specifiek voor een aantal stappen in het brouwproces en de goede reiniging van de materialen.
Algemeen
Persoonlijke hygiëne is van groot belang om voedsel veilig te produceren. Dit betekent dat jij en je kleren schoon moeten zijn en geen vuil loslaten, dat kunnen pluisjes van je kleding zijn, maar ook haren. Draag dus niet-pluizende kleding en bind lange haren vast of draag een haarnetje. Zorg dat je schoon (‘geen herkenbare lichaamsgeur’) bent en was voor aanvang en na elk toiletbezoek je handen en onderarmen goed. Droog ze af met eenmalig te gebruiken papieren doeken, dus géén theedoeken etc. Ziek personeel dat besmettelijk is, hoort niet in de ruimte te komen waar voedsel wordt geprepareerd. Meld je dus af wanneer je ziek bent of ga iets anders doen, bijvoorbeeld opruimen.
Een vervuilde werkruimte kan ook gevaar opleveren voor de voedselveiligheid. Zorg dat de werkruimte zichtbaar schoon is voor je begint. Vuil kan ook ophopen aan de muren of het plafond, dus deze oppervlakken dienen ook schoon te zijn. Sluit ramen en deuren zoveel mogelijk om te voorkomen dat vuil de ruimte binnenkomt.
Wegens het gevaar voor besmetting zijn er strenge regels rond open productieprocessen (dwz alles met een niet afgesloten pan), de meeste aandachtspunten hierboven komen daaruit voort. Er is er één nog niet benoemd: het is niet toegestaan om in een ruimte met een open productieproces te eten of te drinken.
Reiniging van materialen
Bij het bierbrouwen rijnigen wij alleen met chemioxi, dit is omdat zeep je shuimlaag doodslaat.
Er is veel los en klein materieel wat gebruikt word tijdens de brouw sessie (of de bottelsessie), denk hierbij aan onze eigen motivator (roerlepel), de vultuit die gebruikt word om flesjes te vullen, en bijvoorbeeld de kraantjes. Dit kleine materieel is vaak erg gemakkelijk met een zachte spons (dus niet de schuurkant) schoon te maken in een afwastijl met chemioxi erin.
Groter materieel word ook in deze afwas tijlen schoon gemaakt, maar is vaak wat lastiger te hanteren, ga hier dus voorzichtig mee om. Vergistings vaten, hun deksels en de brouw ton die moeten bijvoorbeeld ook allemaal goed schoon gemaakt worden, vaak is het verstandig om, voordat je deze schoon gaat maken, je armen even helemaal goed schoon te maken met chemioxi, zodat je niet tijdens het schoonmaken je vergistingsvat bijvoorbeeld weer besmet.
Brouwketel
De brouwketel zelf kan natuurlijk niet zomaar een trog in geladen worden, haar schoonmaak instructies zijn dus ook iets complexer.
Hier de uitleg over de schoonmaak (van de drive)
Voorafgaand aan het brouwen:
1. Zorg dat beide kogelkranen (3) en de blauwe klep op de circulatiepomp (2) aangesloten zijn.
2. Steek de stekker in het stopcontact en giet 5-10 liter water in het apparaat.
3. Schakel de stroom in (PCB knop).
4. Druk op de knop voor handmatige bediening (MANUAL/PAUSE) om de handmatige modus in te schakelen.
5. Gebruik de knoppen TEMP, POWER en TIMER samen met de knoppen “+” en “-” om de temperatuur in te stellen op 55 °C, de spoeltijd op 5 min. en het vermogen (POWER) op 2000 W
6. Voeg reinigingsmiddel toe (chemi-oxy).
7. Druk op Start.
8. Open de blauwe kogelkraan en schakel de pomp in.
9. Wanneer het programma is voltooid, schakel je de pomp uit en laat je het warme water weglopen met behulp van de kogelkraan (3).
10. Was ook de bazooka-filter (12), moutpijp (8) en filterschijven (7) af met chemi-oxy
Na afloop van het brouwen:
1. Verwijder alle wortelrestanten. Gebruik geen scherp metalen gereedschap om restanten te verwijderen. Gebruik een zachte doek of een zacht schuursponsje om de binnenkant van de ketel schoon te maken.
2. Spoel de pomp in omgekeerde richting door een slang op de gebogen pijp (11) aan te sluiten.
3. Spoel de ketel met 5-10 liter water van 60 °C gedurende 15 minuten of meer tot de machine schoon is. Gebruik hierbij Soda of chemi oxy. Schakel de pomp in tijdens het reiniging.
4. Indien de ketel nog niet schoon lijkt, herhaal de benodigde stappen om deze schoon te krijgen
Al het materiaal dat verder niet wordt genoemd en alleen schoon, dus niet steriel, hoeft te zijn, kan gewoon met water en afwasmiddel gereinigd worden.
Filterkuip: Afspoelen met water to er geen zichtbaar vuil meer op zit, daarna reinigen met soda of chemipro en goed afspoelen. Aangezien het bier na filteren nog wordt gekookt zijn micro-organismen minder van belang hier, maar fysieke deeltjes (oude moutresten bijvoorbeeld) kunnen het volgende bier wel beinvloeden.
Gistingsvaten: reinigen met soda of chemipro en daarna goed afspoelen met water. Reinigen met zeep/afwasmiddel heeft een negatief effect op de kwaliteit van het bier. Voorkom krassen in het plastic door een vaatdoekje of de zachte kant van een sponsje te gebruiken. Wanneer een vat zodanigd beschadigd is dat een deel van het oppervlak niet te reinigen is, zal het vat worden weggegooid.
Schrootmolen: Deze kan niet tegen water, dus stof het af met een borstel of een droge doek.
Steriliseren: maak een oplossing met Chemipro Oxi en laat dit 5 minuten in contact staan met het te reinigen materiaal.