Koken: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Brouwhandleiding/Inhoud}}')
 
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
We koken ons wort om een paar verschillende redenen.
Het koken van het wort steraliseert het; door de [[hop]] te koken komen haar smaken vrij, des te langer je het mee kookt des te bitterder de smaak; andere kruiden mee koken om diverse andere smaken toe te voegen aan je bier; ongewenste stoffen uit je wort te koken.
====Benodigdheden====
* Pan met de wort
* Hopsokken
* Hop en eventuele andere kruiden
* Weegschaal
==Met de Brouwketel==
# Weeg de benodigde hoeveelheid hop en kruiden af.
# Doe deze in hopsokken, als twee ingredienten dezelfde kooktijd hebben dan kunnen ze samen in een hopsok.
# Stel de ketel in om te gaan koken, zet de pomp af en doe het kraantje van de pomp dicht.
# Wanneer de ketel aan de kook is geraakt maakt hij een geluid '''LET OP''' Haal de deksel van de pan, anders gaat hij over koken.
# Doe je hopsokken op de benodigde tijden in de pan, en zet voor de zekerheid een wekker zodat je dit niet vergeet.
# Zorg dat '''Voor het einde van het koken''' het koel materieel klaar ligt en dat dit ge-chemi-oxi'd is.
# Ga direct naar de kook door naar de [[koelen]] stap
==Met de Pan==
# Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook.
# Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen.
# Voeg de sokken toe op het juiste moment (volgens recept).
# Maak ondertussen alle spullen schoon met Chemipo Oxi voor alle stappen hierna (koelen en vergisten).
# Haal, als het koken klaar is, de sokken uit de wort en laat ze uitlekken. Let op! Vanaf deze stap moeten alle spullen die gebruikt worden gereinigd zijn.

Huidige versie van 18 jul 2024 om 13:13

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

We koken ons wort om een paar verschillende redenen. Het koken van het wort steraliseert het; door de hop te koken komen haar smaken vrij, des te langer je het mee kookt des te bitterder de smaak; andere kruiden mee koken om diverse andere smaken toe te voegen aan je bier; ongewenste stoffen uit je wort te koken.

Benodigdheden

  • Pan met de wort
  • Hopsokken
  • Hop en eventuele andere kruiden
  • Weegschaal

Met de Brouwketel

  1. Weeg de benodigde hoeveelheid hop en kruiden af.
  2. Doe deze in hopsokken, als twee ingredienten dezelfde kooktijd hebben dan kunnen ze samen in een hopsok.
  3. Stel de ketel in om te gaan koken, zet de pomp af en doe het kraantje van de pomp dicht.
  4. Wanneer de ketel aan de kook is geraakt maakt hij een geluid LET OP Haal de deksel van de pan, anders gaat hij over koken.
  5. Doe je hopsokken op de benodigde tijden in de pan, en zet voor de zekerheid een wekker zodat je dit niet vergeet.
  6. Zorg dat Voor het einde van het koken het koel materieel klaar ligt en dat dit ge-chemi-oxi'd is.
  7. Ga direct naar de kook door naar de koelen stap

Met de Pan

  1. Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook.
  2. Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen.
  3. Voeg de sokken toe op het juiste moment (volgens recept).
  4. Maak ondertussen alle spullen schoon met Chemipo Oxi voor alle stappen hierna (koelen en vergisten).
  5. Haal, als het koken klaar is, de sokken uit de wort en laat ze uitlekken. Let op! Vanaf deze stap moeten alle spullen die gebruikt worden gereinigd zijn.