Afvullen: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
Als het bier enige tijd heeft gelagerd kan het in flesjes worden afgevuld. Omdat het bier nog niet veel koolzuurgas bevat laten we het nagisten op fles. Hiervoor lossen we wat suiker op in het bier zodat het gist nieuw koolzuurgas kan vormen. Het is belangrijk dat de flesjes en anders benodigde materialen goed worden schoongemaakt zodat er geen infecties kunnen optreden. Wees ook voorzichtig met het lagervat, zodat het residu op de bodem blijft liggen.  
Als het bier bijna uitvergist is (na ~2 weken, of je kan het met een SG meting goed bepalen), dan kan het in flesjes worden afgevuld. Omdat het bier nog niet veel koolzuurgas bevat laten we het ''nagisten'' op fles, hiervoor voegen we wat suiker toe aan het bier zodat het gist nieuw koolzuurgas kan vormen. Het is belangrijk dat de flesjes en anders benodigde materialen goed worden schoongemaakt zodat er geen infecties kunnen optreden. Wees ook voorzichtig met het lagervat, zodat het residu op de bodem blijft liggen, al dat dode gist wil je namelijk het liefst niet je flesjes in krijgen..  


==Afvullen op fles==
==Afvullen op fles==
Regel 9: Regel 9:
* Voldoende flessen in kratten;
* Voldoende flessen in kratten;
* [[Flessenspoelapparaat]];
* [[Flessenspoelapparaat]];
* [[Flessen Borstel]];
* Kroonkurken;
* Kroonkurken;
* [[Kroonkurkapparaat]];
* [[Kroonkurkapparaat]];

Versie van 1 mei 2024 10:34

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Als het bier bijna uitvergist is (na ~2 weken, of je kan het met een SG meting goed bepalen), dan kan het in flesjes worden afgevuld. Omdat het bier nog niet veel koolzuurgas bevat laten we het nagisten op fles, hiervoor voegen we wat suiker toe aan het bier zodat het gist nieuw koolzuurgas kan vormen. Het is belangrijk dat de flesjes en anders benodigde materialen goed worden schoongemaakt zodat er geen infecties kunnen optreden. Wees ook voorzichtig met het lagervat, zodat het residu op de bodem blijft liggen, al dat dode gist wil je namelijk het liefst niet je flesjes in krijgen..

Afvullen op fles

Het afvullen van de flesjes duurt ongeveer 2 uur met 2 man.

Benodigdheden

Stappenplan

  1. Maak de keuken schoon en zet de ventilator aan.
  2. Vul de grote spoelbak met warm water en soda (voor de flessen) een een kleine spoelbak (voor de kratten).
  3. Sluit het fessenspoelapparaat aan op de kraan bij de industriebranders en hang er een emmer onder.
  4. Dompel de flessen onder in de spoelbak en laat ze een tijdje weken.
  5. Laat ook de kratten een voor een een tijdje in de kleine spoelbak weken.
  6. Verwijder de etiketten van de flesjes.
  7. Leeg de flessen en zet ze ondersteboven in een krat.
  8. Spoel ondertussen de flessen op het flessenspoelapparaat.
    Flesjes spoelen op het flessenspoelapparaat.
  9. Vul een brouwemmer met warm water en voldoende reinigingsmiddel en voeg de roerspatel, slang en afvulpijpje eraan toe.
  10. Vul de flessen met de oplossing uit de brouwemmer en laat de flesjes een tijdje weken.
    Flesjes vullen met reiniginsmiddel.
  11. Verwarm op het vuur wat water en los daarin het bottelsuiker op. Laat dit afkoelen.
  12. Leeg de flessen en spoel ze voor de laatste maal op het flessenspoelapparaat en zet ze ondersteboven in een krat.
  13. Gebruik nu de gereinigde brouwemmer en slang om het jongbier in over te slangen/tappen.
  14. Voeg het bottelsuiker toe en roer met de roerspatel.
  15. Sluit het afvulpijpje aan op de brouwemmer.
  16. Vul de flesjes af met het jongbier en zet er een kroonkurk op met het kroonkurkappraat.
    Flesjes afvullen (zonder afvulpijpje).
  17. Maak de spullen schoon in een oplossing van soda en ruim de keuken op.
  18. Het bier moet nog 2 weekjes warm weggezet worden voor hergisting op de fles.

Afvullen op vat

We hebben al meerdere keren voor een speciale gelegenheid het bier afgevuld op vat. Hieronder wat tips.

https://www.brouw-bier.nl/praktijk/stappen/afvullen/fustenopenen.aspx