Koken
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Brouwhandleiding |
---|
We koken ons wort om een paar verschillende redenen. Het koken van het wort steraliseert het; door de hop te koken komen haar smaken vrij, des te langer je het mee kookt des te bitterder de smaak; andere kruiden mee koken om diverse andere smaken toe te voegen aan je bier; ongewenste stoffen uit je wort te koken.
Benodigdheden
- Pan met de wort
- Hopsokken
- Hop en eventuele andere kruiden
- Weegschaal
Met de Brouwketel
- Weeg de benodigde hoeveelheid hop en kruiden af.
- Doe deze in hopsokken, als twee ingredienten dezelfde kooktijd hebben dan kunnen ze samen in een hopsok.
- Stel de ketel in om te gaan koken, zet de pomp af en doe het kraantje van de pomp dicht.
- Wanneer de ketel aan de kook is geraakt maakt hij een geluid LET OP Haal de deksel van de pan, anders gaat hij over koken.
- Doe je hopsokken op de benodigde tijden in de pan, en zet voor de zekerheid een wekker zodat je dit niet vergeet.
- Zorg dat Voor het einde van het koken het koel materieel klaar ligt en dat dit ge-chemi-oxi'd is.
- Ga direct naar de kook door naar de koelen stap
Met de Pan
- Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook.
- Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen.
- Voeg de sokken toe op het juiste moment (volgens recept).
- Maak ondertussen alle spullen schoon met Chemipo Oxi voor alle stappen hierna (koelen en vergisten).
- Haal, als het koken klaar is, de sokken uit de wort en laat ze uitlekken. Let op! Vanaf deze stap moeten alle spullen die gebruikt worden gereinigd zijn.