Afvullen
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Brouwhandleiding |
---|
Uitvoering
Afvullen op fles
Het afvullen van de flesjes duurt ongeveer 2 uur met 2 man.
Benodigdheden
- Kristalsuiker (bottelsuiker);
- Voldoende flessen in kratten;
- Flessenspoelapparaat;
- Kroonkurken;
- Kroonkurkapparaat;
- Brouwemmer;
- Slang;
- Afvulpijpje
- Roerspatel;
- Reinigingsmiddel;
Stappenplan
- Maak de keuken schoon en zet de ventilator aan.
- Vul de grote spoelbak met warm water en soda (voor de flessen) een een kleine spoelbak (voor de kratten).
- Sluit het fessenspoelapparaat aan op de kraan bij de industriebranders en hang er een emmer onder.
- Dompel de flessen onder in de spoelbak en laat ze een tijdje weken.
- Laat ook de kratten een voor een een tijdje in de kleine spoelbak weken.
- Verwijder de etiketten van de flesjes.
- Leeg de flessen en zet ze ondersteboven in een krat.
- Spoel ondertussen de flessen op het flessenspoelapparaat.
- Vul een brouwemmer met warm water en voldoende reinigingsmiddel en voeg de roerspatel, slang en afvulpijpje eraan toe.
- Vul de flessen met de oplossing uit de brouwemmer en laat de flesjes een tijdje weken.
- Verwarm op het vuur wat water en los daarin het bottelsuiker op. Laat dit afkoelen.
- Leeg de flessen en spoel ze voor de laatste maal op het flessenspoelapparaat en zet ze ondersteboven in een krat.
- Gebruik nu de gereinigde brouwemmer en slang om het jongbier in over te slangen/tappen.
- Voeg het bottelsuiker toe en roer met de roerspatel.
- Sluit het afvulpijpje aan op de brouwemmer.
- Vul de flesjes af met het jongbier en zet er een kroonkurk op met het kroonkurkappraat.
- Maak de spullen schoon in een oplossing van soda en ruim de keuken op.
- Het bier moet nog 2 weekjes warm weggezet worden voor hergisting op de fles.