Schroten

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 30 jun 2024 om 10:32
Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Benodigdheden

  • Mout;
  • Weegschaal;
  • Schrootmolen met eventueel een boormachine;
  • Brouwketel / pan waar je in gaat maischen;
  • Een grote pan

Voordat je begint

Zet het maischwater op voordat je begint met schroten. Het duurt best lang voordat zo'n volume aan (koud) kraanwater opgewarmd is tot 50 °C.

  1. Vul de brouwketel / pan met de hoeveelheid maischwater zoals in het recept vermeld staat
  2. Stel de brouwketel in op 50 °C (vol vermogen) / zet de brouwpan op hoog vuur en controleer regelmatig de temperatuur.

Om oxidatie te voorkomen, is het belangrijk dat de geschrote mout wordt toegevoegd aan water dat ten minste 50°C is.

Stappenplan

Schroot de mout niet in de keuken, maar bijvoorbeeld in de achterzaal. Schroten zorgt voor best wat stof en we willen niet dat dit stof door de keuken dwarrelt en op een willekeurig moment aan het proces wordt toegevoegd.

  1. Zet de schrootmolen in elkaar en zet hem op een grote pan.
  2. Kies een van de moutsoorten en schroot deze moutsoort:
    1. Doe een handje van de mout in de schrootmolen.
    2. Schroot deze kleine hoeveelheid en vang het op in je hand of een aparte schaal.
    3. Stel de schrootmolen indien nodig beter af. Schroot zo grof mogelijk, maar wel dat (de vliezen van) alle moutkorrels opengebroken zijn. Te fijn schroten zorgt voor problemen bij het filteren.
    4. Herhaal bovenstaande 3 stappen tot de schrootmolen goed is afgesteld voor deze moutsoort.
    5. Schroot alle mout van deze soort zoals in het recept staat vermeld.
  3. Herhaal dit, inclusief het afstellen, voor de andere moutsoorten. Normaal gesproken kan alle geschrote mout in dezelfde pan opgevangen worden.
  4. Ruim alles op om stofverspreiding te voorkomen. Maak de schrootmolen schoon met een droge afwasborstel.