Maischen: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
k
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
Maischen is het deel van het brouwproces waarin je het [[Beslag|beslag]] steeds opwarmt naar een specifieke temperatuur en daar even laat rusten. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die de mout zitten hun werk kunnen doen en de zetmelen in de moutkorrels om kunnen zetten in eiwitten, vergistbare suikers en niet-vergistbare suikers. Heb je vragen? Roy is Maischmeester (zie: [[Beslagmeester]]) en kan je vast helpen!
Maischen is het deel van het brouwproces waarin je het [[Beslag|beslag]] steeds opwarmt naar een specifieke temperatuur en daar even laat rusten. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die de mout zitten hun werk kunnen doen en de zetmelen in de moutkorrels om kunnen zetten in eiwitten, vergistbare suikers en niet-vergistbare suikers.  
 
Heb je vragen? Roy is Maischmeester (zie: [[Beslagmeester]]) en kan je vast helpen!


== Stappen ==
== Stappen ==

Versie van 30 jun 2024 10:37

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Maischen is het deel van het brouwproces waarin je het beslag steeds opwarmt naar een specifieke temperatuur en daar even laat rusten. Dit zorgt ervoor dat de enzymen die de mout zitten hun werk kunnen doen en de zetmelen in de moutkorrels om kunnen zetten in eiwitten, vergistbare suikers en niet-vergistbare suikers.

Heb je vragen? Roy is Maischmeester (zie: Beslagmeester) en kan je vast helpen!

Stappen

(Optioneel) Eiwitrust

60°C

70°C

Uitvoering

Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schroten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.

Benodigdheden

Stappenplan

  1. Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
  2. Voeg al roerende het schrootmout toe en corrigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
  3. Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
  4. Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden Celcius per minuut warmer worden (en goed roeren).
  5. Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.
Schroot toevoegen aan het maischwater.