Maischen: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Brouwhandleiding/Inhoud}}') |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Brouwhandleiding/Inhoud}} | {{Brouwhandleiding/Inhoud}} | ||
=Uitvoering= | |||
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schoten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden. | |||
====Benodigdheden==== | |||
* [[Maischschema]] | |||
* Maischpan(nen); | |||
* Roerspatel of schuimspatel; | |||
* [[Thermometer]]; | |||
====Stappenplan==== | |||
# Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen. | |||
# Voeg al roerende het schrootmout toe en corigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem). | |||
# Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren). | |||
# Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden celcius per minuut warmer worde (en goed roeren). | |||
# Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen. | |||
[[Bestand:inmaischen.jpg|thumb|none|320px|Schroot toevoegen aan het maischwater.]] |
Versie van 14 nov 2014 03:06
Brouwhandleiding |
---|
Uitvoering
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schoten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.
Benodigdheden
- Maischschema
- Maischpan(nen);
- Roerspatel of schuimspatel;
- Thermometer;
Stappenplan
- Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
- Voeg al roerende het schrootmout toe en corigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
- Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
- Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden celcius per minuut warmer worde (en goed roeren).
- Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.