Maischen: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Brouwhandleiding/Inhoud}}')
 
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
=Uitvoering=
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schoten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.
====Benodigdheden====
* [[Maischschema]]
* Maischpan(nen);
* Roerspatel of schuimspatel;
* [[Thermometer]];
====Stappenplan====
# Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
# Voeg al roerende het schrootmout toe en corigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
# Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
# Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden celcius per minuut warmer worde (en goed roeren).
# Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.
[[Bestand:inmaischen.jpg|thumb|none|320px|Schroot toevoegen aan het maischwater.]]

Versie van 14 nov 2014 03:06

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Uitvoering

Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schoten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.

Benodigdheden

Stappenplan

  1. Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
  2. Voeg al roerende het schrootmout toe en corigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
  3. Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
  4. Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden celcius per minuut warmer worde (en goed roeren).
  5. Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.
Schroot toevoegen aan het maischwater.