Maischen: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 3: | Regel 3: | ||
=Uitvoering= | =Uitvoering= | ||
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het | Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schroten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden. | ||
====Benodigdheden==== | ====Benodigdheden==== | ||
Regel 13: | Regel 13: | ||
====Stappenplan==== | ====Stappenplan==== | ||
# Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen. | # Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen. | ||
# Voeg al roerende het schrootmout toe en | # Voeg al roerende het schrootmout toe en corrigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem). | ||
# Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren). | # Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren). | ||
# Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden | # Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden Celcius per minuut warmer worden (en goed roeren). | ||
# Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen. | # Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen. | ||
[[Bestand:inmaischen.jpg|thumb|none|320px|Schroot toevoegen aan het maischwater.]] | [[Bestand:inmaischen.jpg|thumb|none|320px|Schroot toevoegen aan het maischwater.]] |
Versie van 11 apr 2015 16:05
Brouwhandleiding |
---|
Uitvoering
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schroten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.
Benodigdheden
- Maischschema
- Maischpan(nen);
- Roerspatel of schuimspatel;
- Thermometer;
Stappenplan
- Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
- Voeg al roerende het schrootmout toe en corrigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
- Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
- Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden Celcius per minuut warmer worden (en goed roeren).
- Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.