Giststarter: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met '=Uitvoering= Hier staat de theorie van het maken van een giststarter beschreven. Werk zo hygiënisch mogelijk! ====Benodigdheden==== * Kleine hoeveelheid gist (bi...') |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Brouwhandleiding/Inhoud}} | |||
=Uitvoering= | =Uitvoering= | ||
Huidige versie van 15 jan 2015 om 22:57
Brouwhandleiding |
---|
Uitvoering
Hier staat de theorie van het maken van een giststarter beschreven. Werk zo hygiënisch mogelijk!
Benodigdheden
- Kleine hoeveelheid gist (bierflesje, vorige vergisting etc.)
- Eigen wort of een moutextract
- Eventueel gistvoedingscomplex
- Eventueel hop (verkleint volgens sommigen de kans op infecties
- Waterslot
- Rubberkap voor bierflesje
Stappenplan
- Fles koudzetten (koelkast) totdat gistdepot onderin de fles ligt.
- Wort maken van SG gelijk aan bier, eventueel met gistvoeding en/of hop.
- Onderste 100 ml bier incl gist toevoegen aan 300 ml wort.
- Laten gisten met waterslot totdat koolzuur ontwijkt.
- Schudden en 15 uur beluchten bij 20C. Afdekken met in alcohol gedrenkte watten.
- Waterslot er weer op en laten uitgisten
- Gistkoek toevoegen aan 2 liter wort
- Laten uitgisten en daarna bezinken in koelkast
- Gistkoek toevoegen aan de wort van het te brouwen bier