Filteren: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}


==Uitvoering==
Filteren is de stap tussen het [[Maischen|maischen]] en [[Koken|koken]] en heeft als doel om zo veel mogelijk vaste bestanddelen van het beslag achter te laten in het [[Filterbed|filterbed]] en zo een heldere [[Wort|wort]] te krijgen met zoveel mogelijk suikers en andere smaakstoffen uit de mout.
 
Ongeacht of je brouwt met de brouwketel of met de pannen, gelden de volgende belangrijke punten:
 
* Laat het beslag na de laatste maischstap 20-30 minuten rusten. Dit geeft de vaste deeltjes in het beslag tijd om neer te dalen en een fatsoenlijk filterbed te vormen. Doe je dit niet, dan gaat het "filteren" wel heel snel, maar haal je weinig rendement (suikers) uit je beslag, wat voor een te laag SG kan zorgen. Dit zorgt voor een lichter bier, in elke zin van het woord.
* Zet altijd meer spoelwater op dan je denkt nodig te hebben en zet het op tijd op, bijvoorbeeld tijdens het [[Maischen|maischen]]
* '''BELANGRIJK''': Draai de kraan van het vat / de ketel dicht als het filterbed droog drijft te vallen. Het droogvallen van het filterbed heeft een aantal nadelige gevolgen zoals hieronder beschreven. Daarom mag het filterbed enkel pas droogvallen als je klaar bent met filteren.
  * De fijne deeltjes die bovenop liggen worden "in het filterbed getrokken", waardoor het filterbed dichtslibt en het filteren hierna erg moeizaam zal gaan.
  * Er treed [[Oxidatie|oxidatie]] op vanwege de zuurstof uit de lucht waar het filterbed mee in aanraking komt.
 
== Uitvoering - Brouwketen ==
 
TODO: hier moet nog een omschrijving komen over hoe gefilterd wordt met de brouwketel.
 
==Uitvoering - Pannen==


Filteren is de stap tussen het maischen en koken en heeft als doel om zo veel mogelijk vaste bestanddelen uit de wort te halen. Probeer zo min mogelijk zuurstof in je wort te krijgen en zorg dat de temperatuur niet te veel daalt.


====Benodigdheden====
====Benodigdheden====

Versie van 13 jul 2024 20:13

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Filteren is de stap tussen het maischen en koken en heeft als doel om zo veel mogelijk vaste bestanddelen van het beslag achter te laten in het filterbed en zo een heldere wort te krijgen met zoveel mogelijk suikers en andere smaakstoffen uit de mout.

Ongeacht of je brouwt met de brouwketel of met de pannen, gelden de volgende belangrijke punten:

  • Laat het beslag na de laatste maischstap 20-30 minuten rusten. Dit geeft de vaste deeltjes in het beslag tijd om neer te dalen en een fatsoenlijk filterbed te vormen. Doe je dit niet, dan gaat het "filteren" wel heel snel, maar haal je weinig rendement (suikers) uit je beslag, wat voor een te laag SG kan zorgen. Dit zorgt voor een lichter bier, in elke zin van het woord.
  • Zet altijd meer spoelwater op dan je denkt nodig te hebben en zet het op tijd op, bijvoorbeeld tijdens het maischen
  • BELANGRIJK: Draai de kraan van het vat / de ketel dicht als het filterbed droog drijft te vallen. Het droogvallen van het filterbed heeft een aantal nadelige gevolgen zoals hieronder beschreven. Daarom mag het filterbed enkel pas droogvallen als je klaar bent met filteren.
 * De fijne deeltjes die bovenop liggen worden "in het filterbed getrokken", waardoor het filterbed dichtslibt en het filteren hierna erg moeizaam zal gaan.
 * Er treed oxidatie op vanwege de zuurstof uit de lucht waar het filterbed mee in aanraking komt.

Uitvoering - Brouwketen

TODO: hier moet nog een omschrijving komen over hoe gefilterd wordt met de brouwketel.

Uitvoering - Pannen

Benodigdheden

  • Pan met beslag
  • Hevelfilter
  • Slangen
  • Kraantje
  • Tie-wraps
  • Stoel
  • Vergistingsvat
  • Spoelwater (op temperatuur van beslag)

Stappenplan

  1. Plaats de pan op het kookeiland
  2. Plaats het vat op een stoel onder de pan
  3. Roer in het beslag zodat alle deeltjes in suspensie zijn. Plaats het filter in de pan zodat hij op de bodem ligt.
  4. Maak de slang vast aan de pijp van het filter en maak het kraantje vast aan het uiteinde van de slang. Zet het filter recht m.b.v. een tie-wrap aan een handvat.
  5. Wacht tot de deeltjes naar beneden zijn gezakt en het filterbed is gevormd.
  6. Zuig de wort aan en zet het kraantje langzaam open. Stop zodra het filterbed bijna bovenkomt.
  7. Giet de wort terug en herhaal de vorige stap totdat de wort helder is.
  8. Spoel de bostel om alle suikers eruit te halen totdat er weinig suikers meer uitkomen.

De wort kun je vervolgens koken. Van de bostel kun je brood bakken, of je geeft het aan de kippen.

Filteren met een hevelfilter.