Koken: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Brouwhandleiding/Inhoud}} | {{Brouwhandleiding/Inhoud}} | ||
We koken ons wort om een paar verschillende redenen. | |||
Het | Het koken van het wort steraliseert het; door de [[hop]] te koken komen haar smaken vrij, des te langer je het mee kookt des te bitterder de smaak; andere kruiden mee koken om diverse andere smaken toe te voegen aan je bier; ongewenste stoffen uit je wort te koken. | ||
====Benodigdheden==== | ====Benodigdheden==== | ||
Regel 10: | Regel 10: | ||
* Weegschaal | * Weegschaal | ||
==== | ==Met de Brouwketel== | ||
# Weeg de benodigde hoeveelheid hop en kruiden af. | |||
# Doe deze in hopsokken, als twee ingredienten dezelfde kooktijd hebben dan kunnen ze samen in een hopsok. | |||
# Stel de ketel in om te gaan koken, zet de pomp af en doe het kraantje van de pomp dicht. | |||
# Wanneer de ketel aan de kook is geraakt maakt hij een geluid '''LET OP''' Haal de deksel van de pan, anders gaat hij over koken. | |||
# Doe je hopsokken op de benodigde tijden in de pan, en zet voor de zekerheid een wekker zodat je dit niet vergeet. | |||
# Zorg dat '''Voor het einde van het koken''' het koel materieel klaar ligt en dat dit ge-chemi-oxi'd is. | |||
# Ga direct naar de kook door naar de [[koelen]] stap | |||
==Met de Pan== | |||
# Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook. | # Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook. | ||
# Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen. | # Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen. |
Huidige versie van 18 jul 2024 om 13:13
Brouwhandleiding |
---|
We koken ons wort om een paar verschillende redenen. Het koken van het wort steraliseert het; door de hop te koken komen haar smaken vrij, des te langer je het mee kookt des te bitterder de smaak; andere kruiden mee koken om diverse andere smaken toe te voegen aan je bier; ongewenste stoffen uit je wort te koken.
Benodigdheden
- Pan met de wort
- Hopsokken
- Hop en eventuele andere kruiden
- Weegschaal
Met de Brouwketel
- Weeg de benodigde hoeveelheid hop en kruiden af.
- Doe deze in hopsokken, als twee ingredienten dezelfde kooktijd hebben dan kunnen ze samen in een hopsok.
- Stel de ketel in om te gaan koken, zet de pomp af en doe het kraantje van de pomp dicht.
- Wanneer de ketel aan de kook is geraakt maakt hij een geluid LET OP Haal de deksel van de pan, anders gaat hij over koken.
- Doe je hopsokken op de benodigde tijden in de pan, en zet voor de zekerheid een wekker zodat je dit niet vergeet.
- Zorg dat Voor het einde van het koken het koel materieel klaar ligt en dat dit ge-chemi-oxi'd is.
- Ga direct naar de kook door naar de koelen stap
Met de Pan
- Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook.
- Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen.
- Voeg de sokken toe op het juiste moment (volgens recept).
- Maak ondertussen alle spullen schoon met Chemipo Oxi voor alle stappen hierna (koelen en vergisten).
- Haal, als het koken klaar is, de sokken uit de wort en laat ze uitlekken. Let op! Vanaf deze stap moeten alle spullen die gebruikt worden gereinigd zijn.