Volumemeester
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Roy heeft een meesterproef afgelegd die gericht is op het vergroten van het brouwvolume, gebruikmakende van het BBG materiaal. Op het moment van schrijven is dit materiaal op het niveau van hobby-brouwen.
Voor wie geinteresseerd is naar de uitgevoerde experimenten, wordt verwezen naar het meesterproefverslag wat te vinden is op de interne Google Drive. Alle opgedane kennis en bevindingen zijn gedocumenteerd op deze wiki, voornamelijk op deze pagina en in de volgende artikelen:
- Brewer's Window
- Brouwzaalrendement
- High Gravity Brewing
- Isomerisatie
- Homogeniseren
- Oxidatie
- Rijsthulzen
Do's
Wanneer je een groter volume wilt brouwen, adviseer ik je om je op de volgende punten te richten:
- Verhoging van het brouwzaalrendement. Verreweg de meest laagdrempelige methode voor het verhogen van je brouwvolume, is door het verhogen van je brouwzaalrendement. Als je meer suikers uit de mout weet op te lossen in je wort, kan je langer blijven spoelen, wat in een groter volume resulteert.
- Toepassen van High Gravity Brewing. Wanneer het verhogen van het brouwzaalrendement niet genoeg toename in volume oplevert, geeft High Gravity Brewing de meeste winst. HGB is een complexe techniek, dus het is aan te raden dit uit te voeren met een recept waar je al bekend mee bent.
- Gebruik meerdere brouwemmers om te filteren. Bij het brouwen van grotere volumes, heb je waarschijnlijk een flink filterbed. Je kan efficiënter filteren door het beslag te verdelen over meerdere brouwemmers, in combinatie met een filterheks.
- Gebruik het Brewer's Window. Door het Brewer's Window te gebruiken hoef je niet / nauwelijks tussentijds te verhitten. Dit maakt de brouwsessie simpeler, verlaagt de kans op karamelisatie en bespaart je veel (verwarmings)tijd.
- Verhit de wort al tijdens het filteren. Door de wort al te verhitten zodra het opgevangen wordt tijdens het filteren, bespaar je veel kostbare tijd. Het filteren duurt al lang zat en het verhitten van een groot volume tot het kookpunt ook. Ga daar slim mee om.
- Houd rekening met extra tijd. De brouwdag zelf duurt bij een groter brouwvolume niet heel veel langer, mits je het goed aanpakt. Echter, het overgieten (incl. homogeniseren), bottelen, vervoeren en etiketteren, kost allemaal significant meer tijd.
Don'ts
- De winst van Parallelbrouwen is beperkt. Bij het brouwen van meerdere brouwsessies parallel aan elkaar, heb je te maken met veel meer complexiteit en handelingen. De kans op fouten neemt enorm toe en het is behoorlijk intensief. Overweeg dit dus enkel bij simpele recepten waar je al bekend mee bent.
- Gebruik nooit een hogere storting dan 4.5kg/10L. Bij een hogere storting krijg je het "beslag" niet meer doorgeroerd. Hierdoor kan de mout zijn suikers niet goed kwijt en vergroot je de kans op oxidatie en karamelisatie.