Isomerisatie

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2025 om 21:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. <ref name="veranderWaterInBier">Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref> Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: # '''De duur van het koken'''. # '''Het soortelijk gew…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. [1] Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De duur van het koken.
  2. Het soortelijk gewicht van het wort. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
  3. De zuurgraad van de wort

De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 EBU of IBU staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.

  1. Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82