Gistkoek

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 21 jan 2025 om 20:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De gistkoek is de plak met bruine drap die zich op de bodem van een brouwvat vormt tijdens de vergisting. Deze laag bestaat voornamelijk uit dode gistcellen, maar kan ook overige neergeslagen stoffen bevatten. Het is aan te raden het jong bier te scheiden van de gistkoek tijdens het overgieten (tijdens de hoofdvergisting, optioneel) en vlak voor het bottelen. Ontdoe je je bier niet van de gistkoek voor het bottelen, dan kan...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De gistkoek is de plak met bruine drap die zich op de bodem van een brouwvat vormt tijdens de vergisting.

Deze laag bestaat voornamelijk uit dode gistcellen, maar kan ook overige neergeslagen stoffen bevatten. Het is aan te raden het jong bier te scheiden van de gistkoek tijdens het overgieten (tijdens de hoofdvergisting, optioneel) en vlak voor het bottelen.

Ontdoe je je bier niet van de gistkoek voor het bottelen, dan kan dit zorgen voor een nare, muffe bijsmaak aan je bier.