Bijdragen van Kees
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
- 2 dec 2014 22:12 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/22 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:09 wijz gesch +8 Pagina:Brouwkunde.djvu/21 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:06 wijz gesch +12 Pagina:Brouwkunde.djvu/20 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:00 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/19 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 21:56 wijz gesch +765 N Pagina:Brouwkunde.djvu/49 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'met wat Suiker vermengt, in het geil doen. <center> <span style="font-size:x-large">V. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Welk een tydt des jaars...'
- 2 dec 2014 21:51 wijz gesch +837 N Pagina:Brouwkunde.djvu/48 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'als daar zyn de ''Scarley'', ''Baſilicum'', ''Meliſſa'' en ''Mentha'', beter na dat het Bier heeft gekookt, by hetzelve worde gedaan; opdat ze te minder van hun...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:46 wijz gesch +938 N Pagina:Brouwkunde.djvu/47 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'glinſterende, en, in den mond genomen, aangenaam en zoet van ſmaak zyn, dit niet zynde is het aangebrant en van een ſlegt gebruik. Het ''Zoethout'', ''Dulcis Ra...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:40 wijz gesch +896 N Pagina:Brouwkunde.djvu/46 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'heeft het een zeer zware reuk, maar wel gedroogt, een zoete aangename reuk en ſmaak. Dingen die matig warm zyn, en van ſommigen eenigzints verkoelende worden gea...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:32 wijz gesch +766 N Pagina:Brouwkunde.djvu/45 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'ſterk, en aangenaam van reuk en ſmaak. De ''Scarley''. Zie bier van breeder in het negende Hoofddeel. De ''Orangieappelſchellen'', deze zyn overgenoeg bekent;...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:27 wijz gesch +878 N Pagina:Brouwkunde.djvu/44 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> De ''Cardamomum minus'', deze vrugt, waarin het zaad is beſloten, word uit ''Java'', ''Sumatra'', ''Canabor'', en ''Ceilon'' tot ons gebragt, zy is welriekend...'
- 2 dec 2014 21:22 wijz gesch +885 N Pagina:Brouwkunde.djvu/43 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> Onder de heete tel ik de ''Galanga minor'', zynde een wortel welke uit China tot ons gebragt wordt; by de Chineezen wordt ze ''Lavandoa'' genaamt; zy is eenigzi...'
- 2 dec 2014 21:17 wijz gesch +896 N Pagina:Brouwkunde.djvu/42 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'en daar door die een byzonderen ſmaak geeft, behalven dat eenige Spyzen, door de bereiding, eenen geheel anderen aart en natuur krygen, dan zy te vooren hadden; ev...'
- 2 dec 2014 21:14 wijz gesch +802 N Pagina:Brouwkunde.djvu/41 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'te keuren is, alzoo het zuur, dat in deze vrugten is, het koper aandoet, waar door iets van het koper in het bier overgaat, dat men ligtelyk in den ſmaak gewaar wo...'
- 2 dec 2014 21:08 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/40 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nog zou ik verſcheide ſoorten van bieren hier by kunnen voegen, als ''Joopen'', ''Mom'', ''Hond'', ''Garlebiſch'', ''Knieſenak'', en veel andere; maar waar zou...'
- 2 dec 2014 21:03 wijz gesch +853 N Pagina:Brouwkunde.djvu/39 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''Bruinzoet bier'' wordt gemeenelyk met Gelderſche hop matig gezouten, maar zeer lang gekookt, de meeſten brouwen by dit bier boekweit of haver; ook zyn’er die...'
- 2 dec 2014 20:57 wijz gesch +13 Pagina:Brouwkunde.djvu/38
- 2 dec 2014 20:45 wijz gesch +1.139 N Pagina:Brouwkunde.djvu/38 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'geſchiede, zoo zou nogtans het lang koken het gebrek van graan en water eenigzints kunnen bedekken. ''Luikſch bier'' wordt met Luikſche hop gezouten en matig g...'
- 2 dec 2014 20:26 wijz gesch +929 N Pagina:Brouwkunde.djvu/37 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'kleur, en veel minder hot gebruik van zoodanige ''Mol'' voldoen. De kleur en den aangenamen verfriſſchenden ſmaak, welken de ''Mol'' heeft, moet niet door een ''...'
- 2 dec 2014 20:20 wijz gesch +925 N Pagina:Brouwkunde.djvu/36 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'gegeven, als daar zyn ''Mol'', ''Luikſch'' ''Bruinbzitter'', ''Bruinzoet'', ''Bredaas'', ''Azynbier'', en meer andere bieren. ''Mol'', is een ſoort van bier, met...'
- 2 dec 2014 20:15 wijz gesch +850 N Pagina:Brouwkunde.djvu/35 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'dikſt, en loopen aan de twee einden ſcheuins af. De vaten, op de ſtellingen gelegt zynde, zet men daar vlooten onder, waarin de geſt word gevangen: de geſt afg...'
- 29 nov 2014 22:16 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/18 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:12 wijz gesch +14 Pagina:Brouwkunde.djvu/17 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 22:08 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/16 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 22:06 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/15 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:05 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/14 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:04 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/13 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:02 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/12 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:00 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/11 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:58 wijz gesch −2 Pagina:Brouwkunde.djvu/10
- 29 nov 2014 21:57 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/10 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:53 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/9 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:52 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/8 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:50 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/7 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:47 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/6 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:46 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/5 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:45 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/4 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:44 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/2 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 20:31 wijz gesch +923 N Pagina:Brouwkunde.djvu/34 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''gulden bier'' in de kuip heeft, en men wil daar van maken ''zes'', ''vier'' en ''drie gulden bier'', moet men het met den dun aanbrouwen. By voorbeeld, men heeft...'
- 29 nov 2014 20:24 wijz gesch +1.112 N Pagina:Brouwkunde.djvu/33 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'in de ''Geilkuip gebragt, als dan mengt men zoo veel verſche ''geſt'' daar onder, als men nodig oordeelt; dit gedaan zynde laat men her zoo lang ſtaan tot dat he...'
- 29 nov 2014 20:14 wijz gesch +905 N Pagina:Brouwkunde.djvu/32 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Eer nu den Hoppert wordt geloſt laat men gemeenelyk, voor de derdemaal, kokent water in de werkkuip loopen, en men beärbeit het meel als in de vorige reizen; dan...'
- 29 nov 2014 20:10 wijz gesch +897 N Pagina:Brouwkunde.djvu/31 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'zal blyken. Wanneer dit bier, dat men ''Hoppert'' noemt, gekookt is, pompt men het op den ''losbak''. Men moet weten dat in den onderbak van de werkkuip, en in de k...'
- 29 nov 2014 20:05 wijz gesch +927 N Pagina:Brouwkunde.djvu/30 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'het meel, beſlagen zynde, wagt men tot het water koke, wanneer men zoo veel by het beſlag laat loopen, als men noodig oordeelt, terwyl intuſſen eenige, met roer...'
- 29 nov 2014 20:01 wijz gesch +1 k Pagina:Brouwkunde.djvu/29
- 29 nov 2014 20:01 wijz gesch +798 N Pagina:Brouwkunde.djvu/29 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<center> <span style="font-size:large"> <span style="font-size:x-large">II. HOOFDDEEL.</span><br> VAN HET<br> <span style="font-size:xx-large">BROUWEN</span><br> IN...'
- 29 nov 2014 20:00 wijz gesch +1 k Pagina:Brouwkunde.djvu/16
- 29 nov 2014 18:44 wijz gesch +689 N Pagina:Brouwkunde.djvu/28 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'daar het zeker een ''Scheikunſtig werk'' is, waarin niet weinig te onderzoeken en waar te nemen is. Dat het brouwen een ſcheikunſtig werk is, blykt hier uit, dat...'
- 29 nov 2014 18:40 wijz gesch +932 N Pagina:Brouwkunde.djvu/27 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''ondergaſten'' zyn, onder deze laatſte behoren ook de ''kelderknegt'' en ''Sleper'', deze alle ſtaan onder den ''Kapitein'', die zoo veel als meeſtersknegt is;...'
- 29 nov 2014 18:35 wijz gesch +908 N Pagina:Brouwkunde.djvu/26 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'een ſteenen muur in dezelven komt, is het beſt dat die mede met hout bekleedt worde. De ''Rosmolen:'' Het is niet volſtrekt noodtzakelyk dat een Brouwery een ''...'
- 29 nov 2014 18:29 wijz gesch +912 N Pagina:Brouwkunde.djvu/25 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '(het ''eeſtkleedt'' genaamt) is geſpreit; boven op dit kleet ligt het graan, om te droogen, terwyl het boven rondom den Eeſt met een hout beſchot of steenen muu...'
- 29 nov 2014 18:06 wijz gesch +921 N Pagina:Brouwkunde.djvu/24 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> De ''Denning'' is een lugtige zolder, daar de wind, als het noodig is, kan door blazen, met een vloer van ruwe onverglaasde tegelen, even als de ''Moutvloer'',...'