Proeven

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Brendan (overleg | bijdragen) op 10 okt 2024 om 09:45 (→‎Kruiden Tonen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

PAGINA NOG IN AANBOUW

Het proef process

Nadat je je bier hebt gebrouwen is het natuurlijk ook belangerijk om het te proeven, zo kunnen we leren wat goed heeft gewerkt, en wat minder goed heeft gewerkt tijdens het brouwen.

Bij het proeven van speciaal bier gebeurt vaak in enkele stapen:

  • Visuele inspectie: Hierbij bekijkt men het bier, let hierbij op de kleur, de troebelheid van het bier, de viscociteit en hoe goed het schuim blijft liggen.
  • Geur: Een groot deel van smaak ontstaat in de neus, het is dus ook belangrijk om je bier goed te ruiken voordat je het proeft, (dit is ook waarom je speciaal bier altijd wil uitschenken en niet uit fles drinken, zo komen de aromas ook goed tot hun recht).
  • Proeven: Bij het proeven van het bier is het vaak handig om kleine slokjes te nemen en ze eerst even in je mond rond te walzen voordat je het doorslikt. Let er ook op dat er soms tonen zijn die pas in de "na dronk" (wanneer je het bier al doorgeslikt hebt) naar vooren komen.


Tonen om op te letten

Verschillende soorten bieren hebben sterk varierende smaak tonen, ook komen de smaak tonen in verschillende bieren van verschillende ingredienten. Zo hebben IPA's die vaak gebruik maken van de diverse bitter en aroma tonen die hop met zich mee kunnen brengen.
Sommige stijlen die gebruiken de smaak van het mout meer voor de smaken. Zo heb je bijvoorbeeld porters en quadrupels die vaak een wat zwaarder, volmondiger rokerig of zoetig/chocolade achtig aroma kunnen krijgen.
Kruiden worden ook vaak in bier gebruikt, zo is koriander een wel bekend ingredient in vele wit bieren, en diverse bieren gebruiken diverse soorten kruiden.
Daarnaast word er natuurlijk ook soms fruit toegevoegd aan een bier, het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk wel de kriek die kriek kersen gebruikt voor een zoet en een zuur aroma.

Hop Tonen

Hop tonen worden algemeen onderverdeeld in twee soorten smaken, de:

  • bitter smaken: Er zit variatie in de diverse bitter smaken, deze variatie is daarentegen vaak erg subtiel en lastig te proeven. De variatie hangt vaak af van de hop soort die je gebruikt, en de tijd dat je het mee kookt.
  • aroma smaken: De diverse aromas die hop met zich mee kan brengen zijn vaak een stuk duidelijker te proeven en te onderscheiden. Vaak worden diverse hop soorten met een bepaald aantal smaak benamingen beschreven (zie [| beermavrick.com]). Deze smaken zijn 'citrus', 'tropisch fruit', 'steen fruit', 'bessen', 'bloemig', 'gras-achtig', 'kruidig', 'scherp', en 'denne-achtig'. Dit zijn natuurlijk redelijk vaak klinkende termen, maar als je veel fruitige IPA's drinkt dan zal je met de tijd deze smaken, of zelfs veel gebruikte hop soorten (zoals bijvoorbeeld citra) leren herkennen.

Mout Tonen

Mout is natuurlijk het grootste bestandsdeel van bier (naast water) en brengt daarmee vaak ook veel duidelijke smaken met zich mee. Daarbij is er ook een zeer grote variate aan mout soorten die elk een andere smaak met zich mee brengen, voor een volledigere lijst aan smaken kan je het kopje soorten mout bekijken.

Algemeen gesproken zijn er een paar soorten smaken die vaak naar vooren komen bij mout.
Pilsmout heeft natuurlijk een redelijk neutrale smaak, denk maar aan een simpel niet te bitter pils.
Tarwe mout is een vaak voorkomend mout met een smaak die niet heel duidelijk naar boven springt, maar wel goed te herkennen is wanneer je eenmaal weet waar je naar moet zoeken. Tarwe mout is hoger in eiwitten, wat het bier vaak een goeie body en een volmondige smaak geeft (en zorgt voor een goede schruim kraag). Daarnaast geeft het ook vaak een licht graan-achtige smaak mee, en soms zelfs een zuurtje. Deze smaak is kenmerkend voor stijlen als wit bieren en bijvoorbeeld weizen.
Rook Mout geeft bier vaak, zoals de naam al doet verwachten, een rokerige smaak, dit komt omdat het mout letterlijk gerookt is.
Karamel mouten en ook amber mouten geven vaak een vol zoete, karamel of toffee achtige smaak aan bier, dit proef je vaak in zoete en vaak zware biertjes. Soms kan je zelfs chocolade of koffie tonen krijgen (met zogenoemde chocolade mouten).
Dit zijn de voornaamste smaken die je van mout kan verwachten, al bestaan er nog wel meer smaken, zoals bijvoorbeeld die van haver, of van zuur mout.

Kruiden Tonen

Een uitgebreide lijst van diverse kruiden die je in bier zou kunnen gebruiken kan je op hobbybrouwen.nl vinden.

Kruiden worden ook soms gebruikt om extra smaak toe te voegen aan bier, de smaken die je toe kan voegen varieren natuurlijk gigantisch, net zoals de kruiden die gerechten van kruiden kunnen krijgen. Er zijn wel een paar dingen waar je op wil letten wanneer je kruiden aan je bier toevoegt.

  • Vette kruiden kunnen bijvoorbeeld slecht zijn voor je schuimkraag, en worden over het algemeen vermeden.
  • Sommige kruiden zijn ook in kleine hoeveelheden al erg sterk van smaak, een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld jeneverbesjes, waar 1 besje op twee liter bier wel voldoende is als je het dry hopt.

Kruiden worden vaak, net als hop, op een van twee plekken toegevoegd. Je kan de kruiden tijdens de kook stap toevoegen, of je kan de kruiden in je vergistingsvat toevoegen en het "dry hoppen".
Verder is het, wederom net als bij hop, belangerijk hoe lang je je kruiden mee kookt of mee laat trekken in je vergistingsvat. Net zoals bij thee wil je de kruiden niet te lang laten trekken, maar ook niet te kort.
Sommige kruiden wil je eerst ook kneuzen of breken, zodat de smaakstoffen goed je wort in kunnen komen, zo wil je jeneverbessen bijvoobeeld eerst kneuzen zodat de smaak goed vrij komt.

Fruit tonen

Temperatuurs Effect

De temperatuur van je bier kan ook effect hebben op de smaak van je bier, dit is waarom bieren vaak een temperatuur advies hebben. Ook is het belangerijk om niet te vergeten dat mensen koude dingen minder goed proeven, dus als je bier 1 graad celcius is, dan heb je waarschijnlijk wat meer moeite met het proeven van alle individuele tonen.

Je zou dus ook je zelf gebrouwen biertje op meerdere diverse temperaturen kunnen proevenn, en kijken op welke temperatuur je biertje het best tot zijn recht komt.


Proef Formulieren

Er zijn printbare proef formulieren op de BBG Google Drive.

Een preview van de vragen die dit proef formulier per biertje bevat.
Een preview van de vragen die dit proef formulier per biertje bevat.