Koken

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Emiel (overleg | bijdragen) op 22 feb 2016 om 19:33
Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Uitvoering

Het doel van het koken is om de wort te steriliseren, de hopsmaak in de wort te krijgen en om ongewenste stoffen uit de wort te koken. Kook daarom zonder deksel op de pan.

Benodigdheden

  • Pan met de wort
  • Hopsokken
  • Hop en eventuele andere kruiden
  • Weegschaal

Stappenplan

  1. Zet de pan met wort op het fornuis en breng dit aan de kook.
  2. Weeg de hop en de kruiden af en stop ze in een hopsok. De sok kun je gewoon dichtknopen.
  3. Voeg de sokken toe op het juiste moment (volgens recept).
  4. Maak ondertussen alle spullen schoon met Chemipo Oxi voor alle stappen hierna (koelen en vergisten).
  5. Haal, als het koken klaar is, de sokken uit de wort en laat ze uitlekken. Let op! Vanaf deze stap moeten alle spullen die gebruikt worden gereinigd zijn.