Maischen: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 1: | Regel 1: | ||
{{Brouwhandleiding/Inhoud}} | {{Brouwhandleiding/Inhoud}} | ||
Roy is Maischmeester (zie: [[Beslagmeester]]). Heb je vragen over het maischen? Hij kan vast helpen! | Roy is Maischmeester (zie: [[Beslagmeester]]). Heb je vragen over het maischen? Hij kan vast helpen! | ||
== Stappen == | |||
=== (Optioneel) Eiwitrust === | |||
=== 60°C === | |||
=== 70°C === | |||
==Uitvoering== | ==Uitvoering== |
Versie van 15 mrt 2024 11:49
Brouwhandleiding |
---|
Roy is Maischmeester (zie: Beslagmeester). Heb je vragen over het maischen? Hij kan vast helpen!
Stappen
(Optioneel) Eiwitrust
60°C
70°C
Uitvoering
Het maischen doen we in een of twee rvs-pannen op het gasfornuis. Het beslagwater kan het beste op het vuur gezet worden tijdens het schroten. Het maischen neemt 1-2 uur in beslag. Gedurende deze tijd moet je de temperatuur van het beslag goed in de gaten houden.
Benodigdheden
- Maischschema
- Maischpan(nen);
- Roerspatel of schuimspatel;
- Thermometer;
Stappenplan
- Breng het maischwater op temperatuur voor het inmaischen.
- Voeg al roerende het schrootmout toe en corrigeer de temperatuur indien nodig (tijdens het verwarmen moet er goed geroerd worden en met name op de bodem).
- Laat het beslag zolang rusten als in het schema staat. Indien nodig tussentijds bijverwarmen (en goed roeren).
- Als het tijd is voor de volgende stap het vuur tussen klein en groot zetten zodat het met 2 graden Celcius per minuut warmer worden (en goed roeren).
- Deze stappen herhalen tot en met het afmaischen.