Isomerisatie: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref | Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref> | ||
Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: | Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: | ||
# '''De duur van het koken'''. | # '''De duur van het koken'''. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af. In het boek "Verander water in Bier" is een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 324</ref> | ||
# '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen. | # '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen. | ||
# '''De zuurgraad van de wort''' | # '''De zuurgraad van de wort''' |
Versie van 3 mrt 2025 21:34
Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. [1] Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:
- De duur van het koken. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af. In het boek "Verander water in Bier" is een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar [2]
- Het soortelijk gewicht van het wort. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
- De zuurgraad van de wort
De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 EBU of IBU staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.