Proeven: verschil tussen versies
Regel 2: | Regel 2: | ||
'''PAGINA NOG IN AANBOUW''' | '''PAGINA NOG IN AANBOUW''' | ||
== Het proef process == | |||
Nadat je je bier hebt gebrouwen is het natuurlijk ook belangerijk om het te proeven, zo kunnen we leren wat goed heeft gewerkt, en wat minder goed heeft gewerkt tijdens het brouwen. | |||
Bij het proeven van speciaal bier gebeurt vaak in enkele stapen: <br> | |||
* '''Visuele inspectie''': Hierbij bekijkt men het bier, let hierbij op de kleur, de troebelheid van het bier, de viscociteit en hoe goed het schuim blijft liggen. | |||
* '''Geur''': Een groot deel van smaak ontstaat in de neus, het is dus ook belangrijk om je bier goed te ruiken voordat je het proeft, (''dit is ook waarom je speciaal bier altijd wil uitschenken en niet uit fles drinken, zo komen de aromas ook goed tot hun recht''). | |||
* '''Proeven''': Bij het proeven van het bier is het vaak handig om kleine slokjes te nemen en ze eerst even in je mond rond te walzen voordat je het doorslikt. Let er ook op dat er soms tonen zijn die pas in de "na dronk" (wanneer je het bier al doorgeslikt hebt) naar vooren komen. | |||
== Tonen om op te letten == | |||
Verschillende soorten bieren hebben sterk varierende smaak tonen, ook komen de smaak tonen in verschillende bieren van verschillende ingredienten. | |||
Zo hebben [[Bier Stijlen#IPA| IPA's]] die vaak gebruik maken van de diverse ''bitter'' en ''aroma'' tonen die '''hop''' met zich mee kunnen brengen.<br> | |||
Sommige stijlen die gebruiken de smaak van het '''mout''' meer voor de smaken. Zo heb je bijvoorbeeld [[Bier Stijlen#Porter | porters]] en [[Bier Stijlen#Quadruple | quadrupels]] die vaak een wat zwaarder, volmondiger rokerig of zoetig/chocolade achtig aroma kunnen krijgen.<br> | |||
'''Kruiden''' worden ook vaak in bier gebruikt, zo is ''koriander'' een wel bekend ingredient in vele [[Bier Stijlen#Wit Bier | wit bieren]], en diverse bieren gebruiken diverse soorten kruiden. <br> | |||
Daarnaast word er natuurlijk ook soms '''fruit''' toegevoegd aan een bier, het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk wel de [[Bier Stijlen#Kriek | kriek]] die '''kriek kersen''' gebruikt voor een ''zoet'' en een ''zuur'' aroma. |
Versie van 7 okt 2024 10:08
Brouwhandleiding |
---|
PAGINA NOG IN AANBOUW
Het proef process
Nadat je je bier hebt gebrouwen is het natuurlijk ook belangerijk om het te proeven, zo kunnen we leren wat goed heeft gewerkt, en wat minder goed heeft gewerkt tijdens het brouwen.
Bij het proeven van speciaal bier gebeurt vaak in enkele stapen:
- Visuele inspectie: Hierbij bekijkt men het bier, let hierbij op de kleur, de troebelheid van het bier, de viscociteit en hoe goed het schuim blijft liggen.
- Geur: Een groot deel van smaak ontstaat in de neus, het is dus ook belangrijk om je bier goed te ruiken voordat je het proeft, (dit is ook waarom je speciaal bier altijd wil uitschenken en niet uit fles drinken, zo komen de aromas ook goed tot hun recht).
- Proeven: Bij het proeven van het bier is het vaak handig om kleine slokjes te nemen en ze eerst even in je mond rond te walzen voordat je het doorslikt. Let er ook op dat er soms tonen zijn die pas in de "na dronk" (wanneer je het bier al doorgeslikt hebt) naar vooren komen.
Tonen om op te letten
Verschillende soorten bieren hebben sterk varierende smaak tonen, ook komen de smaak tonen in verschillende bieren van verschillende ingredienten.
Zo hebben IPA's die vaak gebruik maken van de diverse bitter en aroma tonen die hop met zich mee kunnen brengen.
Sommige stijlen die gebruiken de smaak van het mout meer voor de smaken. Zo heb je bijvoorbeeld porters en quadrupels die vaak een wat zwaarder, volmondiger rokerig of zoetig/chocolade achtig aroma kunnen krijgen.
Kruiden worden ook vaak in bier gebruikt, zo is koriander een wel bekend ingredient in vele wit bieren, en diverse bieren gebruiken diverse soorten kruiden.
Daarnaast word er natuurlijk ook soms fruit toegevoegd aan een bier, het bekendste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk wel de kriek die kriek kersen gebruikt voor een zoet en een zuur aroma.