Koelen: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Koelen toegevoegd aan handleiding)
 
Regel 2: Regel 2:


==Uitvoering==
==Uitvoering==
Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden teruggekoeld tot een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Dan pas kan de gist bij de wort en kan de vergisting beginnen. Omdat de kans op infecties erg groot is tijdens dit proces moet het koelen zo snel mogelijk gebeuren.  
Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden teruggekoeld tot een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius (afhankelijk van de temperatuur range van je gist). Wanneer het wort is afgekoeld dan kan je het samen met gist in een vergistingsvat doen. <br>
'''Let op''': Wanneer het wort kouder word komt er een ''groter infectie risico'', daarom is het belangrijk om de koeling '''snel''' en '''steriel''' te doen.


==Met de Brouwketel==
====Benodigdheden====
* Ketel met wort
* Gesteriliseerde koel spiraal
* Lange tuinslang (water afvoer)
* Tuinslang connectie
* Gesteriliseerd vergistingsvat/vergistingsvaten
====Voorbereidingen====
* Maak de ''koel spiraal'', het ''vergistings vat'' en de '''BBG''' motivator (dus niet die van de soos) schoon in de Chemi Oxi.
* Leg de lange waterslang van de brouwketel tot aan de trog, zodat het afvoer water van de koeling in het trog afgevoerd kan worden.
* Zet het connectie stukje aan de water kraan slang (zie fotos).
* Zet het vergistingsvat (met de deksel erop) in de buurt van de brouwketel.
<gallery>
File:Waterslang.jpeg | De waterslang met kraan.
File:Waterslang_2.jpeg | Waterslang met connectie stukje eraan.
File:Waterslang_3.jpeg | Opslag slang voor de connectie stukjes
</gallery>
====Stappen Plan====
# Sluit de koel spiraal aan aan de water invoer slang en de water afvoer slang.
# Doe de invoer kraan aan en kijk dat er geen lek is (bij de connecties) en dat er water uit de uitvoer loopt.
## Loopt het water niet door, inspecteer de afvoer slang dan op knikken.
# Zorg dat de ketel niet meer aan het verwarmen is.
# Doe de koel spiraal in de de ketel en houd potentieel de deksel boven de pan vast (om potentieel infectie risico te verminderen).
# Wanneer het bier koel genoeg is (vaak 26 graden, maar kijk naar je gist specificaties) verweider dan de koelspiraal en zet de deksel op de ketel.
# Doe dan het gist in je vergistings vat en laat het wort via het kraantje in het vergistings vat lopen en doe de deksel op je vergistings vat.
==Met een Pan==
====Benodigdheden====
====Benodigdheden====
* Pan met de wort
* Pan met de wort

Huidige versie van 18 jul 2024 om 14:51

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Uitvoering

Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden teruggekoeld tot een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius (afhankelijk van de temperatuur range van je gist). Wanneer het wort is afgekoeld dan kan je het samen met gist in een vergistingsvat doen.
Let op: Wanneer het wort kouder word komt er een groter infectie risico, daarom is het belangrijk om de koeling snel en steriel te doen.

Met de Brouwketel

Benodigdheden

  • Ketel met wort
  • Gesteriliseerde koel spiraal
  • Lange tuinslang (water afvoer)
  • Tuinslang connectie
  • Gesteriliseerd vergistingsvat/vergistingsvaten

Voorbereidingen

  • Maak de koel spiraal, het vergistings vat en de BBG motivator (dus niet die van de soos) schoon in de Chemi Oxi.
  • Leg de lange waterslang van de brouwketel tot aan de trog, zodat het afvoer water van de koeling in het trog afgevoerd kan worden.
  • Zet het connectie stukje aan de water kraan slang (zie fotos).
  • Zet het vergistingsvat (met de deksel erop) in de buurt van de brouwketel.

Stappen Plan

  1. Sluit de koel spiraal aan aan de water invoer slang en de water afvoer slang.
  2. Doe de invoer kraan aan en kijk dat er geen lek is (bij de connecties) en dat er water uit de uitvoer loopt.
    1. Loopt het water niet door, inspecteer de afvoer slang dan op knikken.
  3. Zorg dat de ketel niet meer aan het verwarmen is.
  4. Doe de koel spiraal in de de ketel en houd potentieel de deksel boven de pan vast (om potentieel infectie risico te verminderen).
  5. Wanneer het bier koel genoeg is (vaak 26 graden, maar kijk naar je gist specificaties) verweider dan de koelspiraal en zet de deksel op de ketel.
  6. Doe dan het gist in je vergistings vat en laat het wort via het kraantje in het vergistings vat lopen en doe de deksel op je vergistings vat.

Met een Pan

Benodigdheden

  • Pan met de wort
  • Dompelkoeler
  • Gardenakoppeling voor op de kraan
  • Waterpomptang
  • Thermometer

Stappenplan

  1. Maak de dompelkoeler en de thermometer schoon met ChemiPro Oxi of gelijksoortig middel.
  2. Haal de normale kraan weg en sluit de dompelkoeler aan met de koppeling.
  3. Test de dompelkoeler + slangen op lekkages, we willen geen vies water in het bier!
  4. Haal de pan met wort van het vuur en zet deze op het aanrecht.
  5. Plaats de dompelkoeler in de pan met wort en koel de vloeistof terug tot ongeveer 20 graden Celsius. Let erop dat er geen verontreinigingen in de wort komen.