Schoonmaken: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
k
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
{{Brouwhandleiding/Inhoud}}
Tijdens het bierbrouwen is er niks zo erg, als er achter komen dat het biertje waar je zoveel moeite tijd en liefde in hebt gestoken is bedorven, daarom is het super belangrijk dat we altijd goed aan de hygiëne denken.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je gereedschap en je handen.
== Voor en na de kook ==
Al is het natuurlijk altijd belangrijk dat wij hygiënisch te werk gaan tijdens het brouwen, er zijn momenten waar het belangrijker of minder belangrijk is.
Het is namelijk vooral '''na de kook''' heel '''belangrijk''' om extra goed op de hygiëne te letten. Bacteriën die voor de kook namelijk in je brouwsel komen die zullen door het kook proces sterven, na de kook is dit niet meer het geval, en geeft dit een grote kans op ''infecties''


==Aandachtspunten hygiënisch brouwen==
==Aandachtspunten hygiënisch brouwen==


Om hygiënisch te werken is het van belang om aan een aantal dingen aandacht te besteden. Voor het bierbrouwen zoals we dat op de Bolk doen, kun je dat onderverdelen in 3 groepen. Allereerst zijn er de algemene dingen, zoals handen wassen voor je gaat werken, aandachtspunten specifiek voor een aantal stappen in het brouwproces en de goede reiniging van de materialen.  
Om hygiënisch te werken is het van belang om aan een aantal dingen aandacht te besteden. Voor het bierbrouwen zoals we dat op de Bolk doen, kun je dat onderverdelen in 3 groepen. Allereerst zijn er de algemene dingen, zoals handen wassen voor je gaat werken, aandachtspunten specifiek voor een aantal stappen in het brouwproces en de goede reiniging van de materialen.  

Versie van 2 jun 2024 13:56

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Tijdens het bierbrouwen is er niks zo erg, als er achter komen dat het biertje waar je zoveel moeite tijd en liefde in hebt gestoken is bedorven, daarom is het super belangrijk dat we altijd goed aan de hygiëne denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je gereedschap en je handen.

Voor en na de kook

Al is het natuurlijk altijd belangrijk dat wij hygiënisch te werk gaan tijdens het brouwen, er zijn momenten waar het belangrijker of minder belangrijk is. Het is namelijk vooral na de kook heel belangrijk om extra goed op de hygiëne te letten. Bacteriën die voor de kook namelijk in je brouwsel komen die zullen door het kook proces sterven, na de kook is dit niet meer het geval, en geeft dit een grote kans op infecties

Aandachtspunten hygiënisch brouwen

Om hygiënisch te werken is het van belang om aan een aantal dingen aandacht te besteden. Voor het bierbrouwen zoals we dat op de Bolk doen, kun je dat onderverdelen in 3 groepen. Allereerst zijn er de algemene dingen, zoals handen wassen voor je gaat werken, aandachtspunten specifiek voor een aantal stappen in het brouwproces en de goede reiniging van de materialen.

Algemeen

Persoonlijke hygiëne is van groot belang om voedsel veilig te produceren. Dit betekent dat jij en je kleren schoon moeten zijn en geen vuil loslaten, dat kunnen pluisjes van je kleding zijn, maar ook haren. Draag dus niet-pluizende kleding en bind lange haren vast of draag een haarnetje. Zorg dat je schoon (‘geen herkenbare lichaamsgeur’) bent en was voor aanvang en na elk toiletbezoek je handen en onderarmen met zeep. Droog ze af met eenmalig te gebruiken papieren doeken, dus géén theedoeken etc. Ziek personeel dat besmettelijk is, hoort niet in de ruimte te komen waar voedsel wordt geprepareerd. Meld je dus af wanneer je ziek bent of ga iets anders doen, bijvoorbeeld opruimen.

Een vervuilde werkruimte kan ook gevaar opleveren voor de voedselveiligheid. Zorg dat de werkruimte zichtbaar schoon is voor je begint. Vuil kan ook ophopen aan de muren of het plafond, dus deze oppervlakken dienen ook schoon te zijn. Sluit ramen en deuren zoveel mogelijk om te voorkomen dat vuil de ruimte binnenkomt.

Wegens het gevaar voor besmetting zijn er strenge regels rond open productieprocessen (dwz alles met een niet afgesloten pan), de meeste aandachtspunten hierboven komen daaruit voort. Er is er één nog niet benoemd: het is niet toegestaan om in een ruimte met een open productieproces te eten of te drinken.

Reiniging van materialen

Al het materiaal dat verder niet wordt genoemd en alleen schoon, dus niet steriel, hoeft te zijn, kan gewoon met water en afwasmiddel gereinigd worden.
Filterkuip: Afspoelen met water to er geen zichtbaar vuil meer op zit, daarna reinigen met soda of chemipro en goed afspoelen. Aangezien het bier na filteren nog wordt gekookt zijn micro-organismen minder van belang hier, maar fysieke deeltjes (oude moutresten bijvoorbeeld) kunnen het volgende bier wel beinvloeden.
Gistingsvaten: reinigen met soda of chemipro en daarna goed afspoelen met water. Reinigen met zeep/afwasmiddel heeft een negatief effect op de kwaliteit van het bier. Voorkom krassen in het plastic door een vaatdoekje of de zachte kant van een sponsje te gebruiken. Wanneer een vat zodanigd beschadigd is dat een deel van het oppervlak niet te reinigen is, zal het vat worden weggegooid.
Schrootmolen: Deze kan niet tegen water, dus stof het af met een borstel of een droge doek.
Steriliseren: maak een oplossing met Chemipro Oxi en laat dit 5 minuten in contact staan met het te reinigen materiaal.