Isomerisatie: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Nieuwe pagina aangemaakt met 'Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. <ref name="veranderWaterInBier">Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref> Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: # '''De duur van het koken'''. # '''Het soortelijk gew…' |
kGeen bewerkingssamenvatting |
||
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref | Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref> | ||
Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: | Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren: | ||
# '''De duur van het koken'''. | # '''De duur van het koken'''. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af. | ||
# '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen. | # '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen. | ||
# '''De zuurgraad van de wort''' | # '''De zuurgraad van de wort''' | ||
In het boek "Verander water in Bier" is een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 324</ref>, die laat zien hoe de hoputilisatiefactor verandert, afhankelijk van het SG van de wort en de duur van het koken. | |||
De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 [[EBU]] of [[IBU]] staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter. | De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 [[EBU]] of [[IBU]] staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter. | ||
== Referenties == |
Huidige versie van 3 mrt 2025 om 21:35
Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. [1] Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:
- De duur van het koken. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af.
- Het soortelijk gewicht van het wort. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
- De zuurgraad van de wort
In het boek "Verander water in Bier" is een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar [2], die laat zien hoe de hoputilisatiefactor verandert, afhankelijk van het SG van de wort en de duur van het koken.
De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 EBU of IBU staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.