Schroten: verschil tussen versies
Regel 23: | Regel 23: | ||
Schroot de mout niet in de keuken, maar bijvoorbeeld in de achterzaal. Schroten zorgt voor best wat stof en we willen niet dat dit stof door de keuken dwarrelt en op een willekeurig moment aan het proces wordt toegevoegd. | Schroot de mout niet in de keuken, maar bijvoorbeeld in de achterzaal. Schroten zorgt voor best wat stof en we willen niet dat dit stof door de keuken dwarrelt en op een willekeurig moment aan het proces wordt toegevoegd. | ||
# Zet de [[Schrootmolen|schrootmolen]] in elkaar en zet hem op een grote pan | # Zet de [[Schrootmolen|schrootmolen]] in elkaar en zet hem op een stevige manier meer met een opvang plek eronde. (dit kan door hem op een grote pan of oven bak te zetten, of op twee stoelen met een bak eronder) | ||
# Kies een van de moutsoorten en schroot deze moutsoort: | # Kies een van de moutsoorten, stel de schrootmolen af en schroot deze moutsoort: | ||
## Doe een handje van de mout in de schrootmolen. | ## Doe een handje van de mout in de schrootmolen. | ||
## Schroot deze kleine hoeveelheid en vang het op in je hand of een aparte schaal. | ## Schroot deze kleine hoeveelheid en vang het op in je hand of een aparte schaal. |
Versie van 3 sep 2024 14:06
Brouwhandleiding |
---|
Schroten is een belangrijke stap in het bierbrouwen, hierbij breken wij het graan, zodat het water in de brouwketel de bij de zetmeel en de enzymen kan.
LET OP: Als je te grof schroot dan heb je een laag rendement, en als je te fijn schroot loopt je filter niet door, je moet op een voorzichtig evenwicht mikken.
Benodigdheden
- Mout;
- Weegschaal;
- Schrootmolen;
- Brouwketel / pan waar je in gaat maischen;
- Een grote pan
Voordat je begint
Zet het maischwater op voordat je begint met schroten. Het duurt best lang voordat zo'n volume aan (koud) kraanwater opgewarmd is tot 50 °C.
- Vul de brouwketel / pan met de hoeveelheid maischwater zoals in het recept vermeld staat
- Stel de brouwketel in op 50 °C (vol vermogen) / zet de brouwpan op hoog vuur en controleer regelmatig de temperatuur.
Om oxidatie te voorkomen, is het belangrijk dat de geschrote mout wordt toegevoegd aan water dat ten minste 50°C is.
Stappenplan
Schroot de mout niet in de keuken, maar bijvoorbeeld in de achterzaal. Schroten zorgt voor best wat stof en we willen niet dat dit stof door de keuken dwarrelt en op een willekeurig moment aan het proces wordt toegevoegd.
- Zet de schrootmolen in elkaar en zet hem op een stevige manier meer met een opvang plek eronde. (dit kan door hem op een grote pan of oven bak te zetten, of op twee stoelen met een bak eronder)
- Kies een van de moutsoorten, stel de schrootmolen af en schroot deze moutsoort:
- Doe een handje van de mout in de schrootmolen.
- Schroot deze kleine hoeveelheid en vang het op in je hand of een aparte schaal.
- Stel de schrootmolen indien nodig beter af. Schroot zo grof mogelijk, maar wel dat (de vliezen van) alle moutkorrels opengebroken zijn. Te fijn schroten zorgt voor problemen bij het filteren.
- Herhaal bovenstaande 3 stappen tot de schrootmolen goed is afgesteld voor deze moutsoort.
- Schroot alle mout van deze soort zoals in het recept staat vermeld.
- Herhaal dit, inclusief het afstellen, voor de andere moutsoorten. Normaal gesproken kan alle geschrote mout in dezelfde pan opgevangen worden.
- Ruim alles op om stofverspreiding te voorkomen. Maak de schrootmolen schoon met een droge afwasborstel.
Afstellen van de schrootmolen
Een van de twee rollen van de walsemmolen is verstelbaar. Door de afstand van deze rol tov de andere rol te veranderen, verander je hoe fijn de mout wordt geschroot. Dit doe je als volgt:
- Kies een kant van de verstelbare rol en maak het schroef los aan die kant.
- Draai aan het wieltje aan de buitenkant van de rol, tot de rol de gewenste afstand heeft.
- Draai het schroefje aan de betreffende kant vast en herhaal dit voor de andere kant. Zorg er voor dat de rollen goed parallel staan om gelijkmatig te schroten.