Isomerisatie: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Roy (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Roy (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref name="veranderWaterInBier">Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref>
Isomerisatie is het proces waarbij [[Alfazuren|alfazuren]] uit de [[Hop|hop]] worden omgezet in [[Iso-alfazuren|iso-alfazuren]]. Dit vindt plaats tijdens het [[Koken|koken]]. <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82</ref>
Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:
Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:


# '''De duur van het koken'''.
# '''De duur van het koken'''. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af.
# '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
# '''Het soortelijk gewicht van het wort'''. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
# '''De zuurgraad van de wort'''
# '''De zuurgraad van de wort'''
In het boek "Verander water in Bier" is  een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar <ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 324</ref>, die laat zien hoe de hoputilisatiefactor verandert, afhankelijk van het SG van de wort en de duur van het koken.


De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 [[EBU]] of [[IBU]] staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.
De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 [[EBU]] of [[IBU]] staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.


== Referenties ==
== Referenties ==

Huidige versie van 3 mrt 2025 om 21:35

Isomerisatie is het proces waarbij alfazuren uit de hop worden omgezet in iso-alfazuren. Dit vindt plaats tijdens het koken. [1] Het alfazuur molecuul verandert hierbij van vorm. De snelheid van isomerisatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De duur van het koken. Hoe langer je kookt, hoe meer isomerisatie plaatsvindt, maar de snelheid neemt wel af.
  2. Het soortelijk gewicht van het wort. Wanneer er al meer stoffen (bijv. suikers) zijn opgelost in de wort, zal de isomerisatie moeizamer verlopen.
  3. De zuurgraad van de wort

In het boek "Verander water in Bier" is een keurige hop-utilisatie tabel beschikbaar [2], die laat zien hoe de hoputilisatiefactor verandert, afhankelijk van het SG van de wort en de duur van het koken.

De hoeveelheid iso-alfazuur dat oplost in de wort relateert direct aan de bitterheid van het bier. 1 EBU of IBU staat daarom ook gelijk aan 1 mg iso-alfazuur per liter.

Referenties

  1. Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 82
  2. Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 324