Pagina:Brouwkunde.djvu/66: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(→‎Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> De aardt en de natuur van het Bier zal men die wel kennen, zoo dient men eenigzints deszelfs hoofdſtoffen, daar het van wordt te zaam geſtelt, kundig te...')
 
k
 
Broodtekst (voor transclusie):Broodtekst (voor transclusie):
Regel 8: Regel 8:
de ''Hop'', en het ''Water'' een weinig nauwkeuriger
de ''Hop'', en het ''Water'' een weinig nauwkeuriger
inzien.
inzien.
</p>


Het ''Mout'', dat tot het maken van  
Het ''Mout'', dat tot het maken van  

Huidige versie van 17 dec 2014 om 22:31

Deze pagina is niet proefgelezen

De aardt en de natuur van het Bier zal men die wel kennen, zoo dient men eenigzints deszelfs hoofdſtoffen, daar het van wordt te zaam geſtelt, kundig te zyn; dus zullen wy het Mout, de Hop, en het Water een weinig nauwkeuriger inzien.

Het Mout, dat tot het maken van Bier word gebruikt, moet van rype drooge nieuwe Gerſt gemaakt, niet te lang geſchoten noch met te veel wortelvezelen bezet zyn. Waarom den Grooten Boerhaven in zyn Chemie Pars 2. pag. 175. zeer wel mag zeggen, dat, indien het Mout te groot een uitſpruitzel en te veel wortel maakt, de Subſtantia Farinoſa, meelachtige zelfſtandigheid, van het Graan vermindert wort: Daarenboven moet bet Mout wel gedroogt maar niet gebrand zyn.

Om noch beter denkbeeld van het Mout te krygen, luſt het my een korte Hiſtorie van de Gerſt te doen, waarvan het Mout word gemaakt, en daar