De Bierbrouwer: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 3: Regel 3:
| style="width: 33%; text-align: left;" |
| style="width: 33%; text-align: left;" |
| style="width: 33%; text-align: center;" | '''[[De Bierbrouwer]]''' (1799) ''door [[Jakobus Buijs]]''
| style="width: 33%; text-align: center;" | '''[[De Bierbrouwer]]''' (1799) ''door [[Jakobus Buijs]]''
| style="width: 33%; text-align: right;" | [[De Bierbrouwer/De Bierbrouwer/Toewijing|Toewijing.]] →
| style="width: 33%; text-align: right;" | [[De Bierbrouwer/De Bierbrouwer|De Bierbrouwer.]] →
|-
|-
|}
|}
Regel 10: Regel 10:


<pages index="De Bierbrouwer.djvu" from=1 to=1 />
<pages index="De Bierbrouwer.djvu" from=1 to=1 />
<hr />
<pages index="De Bierbrouwer.djvu" from=3 to=3 />




Regel 29: Regel 23:
| style="width: 33%; text-align: left;" |
| style="width: 33%; text-align: left;" |
| style="width: 33%; text-align: center;" | [[#top|&uarr;]]
| style="width: 33%; text-align: center;" | [[#top|&uarr;]]
| style="width: 33%; text-align: right;" | [[De Bierbrouwer/De Bierbrouwer/Toewijing|Toewijing.]] &rarr;
| style="width: 33%; text-align: right;" | [[De Bierbrouwer/De Bierbrouwer|De Bierbrouwer.]] &rarr;
|-
|-
|}
|}

Versie van 13 okt 2015 04:22

De Bierbrouwer (1799) door Jakobus Buijs De Bierbrouwer.


VOLLEDIGE
BESCHRIJVING

VAN ALLE

KONSTEN, AMBACHTEN, HANDWER-
KEN, FABRIEKEN, TRAFIEKEN,
DERZELVER WERKHUIZEN,
GEREEDSCHAPPEN,
ENZ.

TEN DEELE OVERGENOMEN

UIT DE BEROEMDSTE BUITENLANDSCHE

WERKEN;

En vermeerderd met de Theorie en Praktijk der beste
Inlandſche Konſtenaren en Handwerkslieden.

――――――――――――――――――――――――
ZESTIENDE STUK.
――――――――――――――――

DE
BIERBROUWER EN MOUTER.

――――――――――――――――――――――――
MET PLAATEN.

Te DORDRECHT,
BIJ A. BLUSSÉ EN ZOON.

MDCCXCIX.




INHOUD.

DE BIERBROUWER.

INLEIDING. Bladz. 1

EERSTE AFDEELING.

Over de Brouwerij, dezelver Stand, Schikking en Zuivering. 12
Over de voordeligſte Ketels. 13
Over de beste Ovens. 18
Over de Kuipen en Koelbakken. 19

TWEEDE AFDEELING.

Handelende over de Materialen, nodig tot het
Brouwen van Bier.

Over het Brouwkoorn. 23
Over het maalen van het Brouwkoorn. 24
Van de Hop. 24
Van de Alſem. 26
Van Scharlei. 26
Over het Water, tot het Brouwen van Bier bruikbaar. 26
Over de Brandſtof. 29

DERDE AFDEELING.

Over de beste wijze van Brouwen. Bladz. 30

VIERDE AFDEELING.

Over eenige Rampen, waaraan men in het
Brouwen onderworpen is; en van de
Middelen tot Herſtel.

Over het Lijmen van het Meel in het Brouwen. 50
Van Wormen in het Bier en de Gist. 52
Verzomert Bier. 53
Zuur Bier. 54
Vaats Bier. 55
Lang Bier. 55

DE MOUTERIJ.

EERSTE AFDEELING.

Van de Garst 59
Van de Tarw. 63
Van de Spelt. 64
Van Haver en Boekweit. 65
Ongezweet Graan. 66

TWEEDE AFDEELING.

Beſchrijving van eene beste Eest. Bladz. 67
Van de beste Eestkleeden. 72
Beſluit. 72
Verklaaring der Plaaten. 73





De Bierbrouwer.