Kruiden
Brouwingrediënten |
---|
Wat voegt het er eigenlijk aan toe
Kruiden
Veel gebruikt
Exotisch
Gruit / Gruyt / Gruut / Koyt / Kuit
Het gebruikt van Gruit (ook wel gruyt, gruut, koyt of kuit genoemd) was erg gebruikelijk in de lage landen rondom de middeleeuwen. Er doen zich veel verhalen de ronde over gruit, het ontstaan, van wanneer tot wanneer dit gebruikt werd, of het al dan niet verdreven werd door de introductie van hop, en waar het precies uit bestond. Uiteindelijk bestond gruit vooral uit een mengels aan kruiden die gebruikt werden in bier om het meer smaak te geven en soms ook beter te conserveren.
Vooral de samenstelling van gruit zijn aardig wat studies naar gedaan. Het lijkt er op dat de exacte samenstelling vooral af hing van van waar het bier werd gebrouwen en de tijd waarin het werd gebrouwen. Kortom: op basis van beschikbaarheid, populariteit en experimenten. Hierbij was het niet ongebruikelijk om, bedoeld of onbedoeld, kruiden te gebruiken die (licht) giftig of hallucinerend waren.
In 2023 hebben Pieter, Erwin en Roy een gruitbier gebrouwen op basis van Iers mos, rozemarijn, salie en absintalsem, waarbij de laatste vooral voor de bitterheid zorgde (zie Google Drive).
Meer interessante bronnen over gruit zijn te vinden in het Literatuuroverzicht.
Overige toevoegingen
Sinaasappel schil (gedroogd)
Fruit bier
Honing
Honing is een niet heel veel voorkomend ingrediënt, wat voornamelijk in de braggot stijl gebruikt word. Honing voegt vergistbare suikers toe en geeft een bloemig karakter aan je bier. Houdt er wel rekening mee dat honing langzamer vergist, omdat er complexere suikers in zitten. Hierdoor kan je hoofdvergisting meer tijd nodig hebben.
Een voorbeeld van hoe te veel honing en te snel bottelen kan leiden tot explosief bier, is te vinden in de Honing Blond (zie Google Drive).