Vergistings vat
Het BBG heeft doorgaans iets van 5 vergistingsvaten, ook wel vergistingsemmers, brouwvaten of brouwemmers genoemd. Deze vaten worden voornamelijk, zoals de naam al zegt, voor de hoofdvergisting van het bier.
BELANGRIJK: een van de vaten wordt gebruikt voor het opslaan van een aantal metalen voorwerpen. Dit vat heeft krassen aan de binnenkant en is niet meer geschikt om te gebruiken voor vergisting.
Gebruik
Om een vergistingsvat klaar te maken voor het vergisten van je bier, heb je de volgende onderdelen nodig.
- Vergistingsvat: Het vat zelf.
- Deksel: De deksel van het vergistingsvat. Let op: de vaten en deksels komen in twee maten.
- Kraantje: Het kraantje wordt onderin het vergistingsvat geplaatst, samen met 2 rubberen ringen.
- Twee rubberen o-ringetjes: deze gaan aan de buiten- en binnenkant van het vat, zodat het kraantje het vat goed afsluit.
- Schroefring: Het kraantje word binnen in het vergistingsvat dicht gemaakt met soort plastic moer.
- Waterslot
Maak alle onderdelen (incl het vat en de deksel) altijd schoon met Chemi Oxi voordat je ze gebruikt. Je kan het beste het vat met bovenstaande onderdelen samenstellen en vervolgens vol laten lopen met warm water en Chemi Oxi. Laat na de inwerktijd van de Chemi Oxi het vat via het kraantje leeg lopen, zodat deze ook goed schoon is.
Gebruik geen schuursponsjes tijdens het schoonmaken van de vaten of onderdelen!
Dit zorgt voor krassen in het plastic, waar bacterien bij volgende brouwsessies zich in kunnen nestelen. Je verhoogt hiermee de kans op infecties in de volgende brouwsessies.
Maatstreepjes
Op de meeste vergistingsvaten staat een graadverdeling op de zijkant. Zoals de sticker al zegt; deze zijn indicatief. Hieronder zijn enkel foto's ter illustratie van hoeveel ze af kunnen wijken (dec 2024). Er is met een maatbeker exact 15L afgemeten en steeds van vergistingsvat naar vergistingsvat overgegoten.