Suiker: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
 
Regel 1: Regel 1:
{{Brouwingrediënten/Inhoud}}
{{Brouwingrediënten/Inhoud}}


Hiervoor gebruiken we het suiker dat al reeds aanwezig is in de keuken van de Bolk. Over het algemeen is zowel normale kristalsuiker als basterdsuiker aanwezig.
=== Bottle suiker ===
Suiker word bij bijna elk biertje wat we bij de BBG brouwen wel gebruikt, in de vorm van bottle suiker.
Wanneer je je biertje op flesjes gaat zetten wil je natuurlijk dat er een beetje CO² in de flesjes komt, daarvoor voegt men meestal tussen de 3-6 gram suiker per liter bier toe.
Dit is gewoon kristal suiker, en valt vaak in de keuken te vinden.
'''Let op''': Als je te veel suiker toevoegt dan heb je kans dat je [[Exploderende Flesjes | flesjes gaan exploderen]], '''DIT WIL JE NIET''', hierom wil je liever te veel dan te weinig bottle suiker toevoegen, 3 gram is vaak wel veilig, al hangt het er ook vanaf of je bier al helemaal uit gegist is.
 
 
=== Brouw suiker ===
Je kan suiker ook tijdens het brouwen of op de vergistings vaten toevoegen (opgelost in water, niet als kristal), dit word vaak gedaan om het bier wat sterker te maken.
Omdat kristal suiker (en stiekem basterd suiker ook wel) zo puur is, is het volledig vergistbaar, en zal je er eigenlijk alleen maar extra alcohol aan over houden, en niet per se heel veel extra smaak.

Huidige versie van 15 mrt 2024 om 12:53

Brouwingrediënten
  1. Water
  2. Mout
  3. Hop
  4. Gist
  5. Kruiden e.d.
  6. Suiker

Bottle suiker

Suiker word bij bijna elk biertje wat we bij de BBG brouwen wel gebruikt, in de vorm van bottle suiker. Wanneer je je biertje op flesjes gaat zetten wil je natuurlijk dat er een beetje CO² in de flesjes komt, daarvoor voegt men meestal tussen de 3-6 gram suiker per liter bier toe. Dit is gewoon kristal suiker, en valt vaak in de keuken te vinden. Let op: Als je te veel suiker toevoegt dan heb je kans dat je flesjes gaan exploderen, DIT WIL JE NIET, hierom wil je liever te veel dan te weinig bottle suiker toevoegen, 3 gram is vaak wel veilig, al hangt het er ook vanaf of je bier al helemaal uit gegist is.


Brouw suiker

Je kan suiker ook tijdens het brouwen of op de vergistings vaten toevoegen (opgelost in water, niet als kristal), dit word vaak gedaan om het bier wat sterker te maken. Omdat kristal suiker (en stiekem basterd suiker ook wel) zo puur is, is het volledig vergistbaar, en zal je er eigenlijk alleen maar extra alcohol aan over houden, en niet per se heel veel extra smaak.