Exploderende Flesjes

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde

Bij de nagisting van de honing-blond zijn enkele flesjes ontploft. Er is toe gekozen om alle flesjes opnieuw van een kroonkurk te voorzien om zo de overtollige druk en de kans op ontploffing te reduceren. Op deze pagina zal gedocumenteerd worden waarom en hoe dit gedaan is.

Help, m'n flesjes ontploffen!!

Als er tijdens de nagisting op fles te veel druk ontstaat kan het voorkomen dat de flesjes de druk niet meer aan kunnen en ontploffen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, we hebben het vermoeden dat het bij het honing-blond bier komt doordat we te veel honing hebben toegevoegd voordat het bier gebotteld werd. Volgens het recept moest er namelijk ongeveer 600 a 750 gram honing aan de 17.7 liter toegevoegd worden. De precieze hoeveelheid is wat lastig omdat we per ongeluk te weinig maischwater hadden gebruikt bij het brouwen. We hebben dit nog iets omhoog kunnen krijgen door de honing eerst met een aantal liter gekookt water te mengen, af te koelen en vervolgens aan het jonge bier toe te voegen. Volgens Emiel moet je ongeveer 2x zoveel honing toevoegen als dat je kristalsuiker toe zou voegen. Uitgaande van 8 gram suiker per liter zou dit dus betekenen dat je ongeveer 280 gram suiker moet toevoegen. In plaats daarvan hebben we dus (volgens het recept) ongeveer 750 gram honing toegevoegd, wat dus neer komt op maarliefst 42 gram honing per liter! We verwachten dat door deze overdosis, er te veel nagisting op de fles heeft plaats gevonden.

Ok, maar ondertussen heb jij dus hetzelfde probleem, en wat nu? Allereerst: wees enorm voorzichtig! Op de foto's hieronder zie je de hals van een flesje dat ontploft was, en de kroonkurk van een flesje waarvan door de druk de kroonkruk eraf is gesprongen. Het randje dat je in de kroonkurk ziet komt doordat hij tegen het krat erboven aan is gekomen. Er zit dus serieus veel druk achter! Als dit voor je gezicht gebeurt kan het erg gevaarlijk zijn!

BBG-kapotte-fles.jpg BBG-kapotte-hals.jpg BBG-kroonkurk-deuk.jpg

Wat nu?

1. Breng de kratten naar een aanrecht of een lekbak waar je wilt gaan herbottelen. Zorg dat je, indien mogelijk, niet over het krat heen hangt en het krat van je af houdt. Als je je niet veilig voelt kan je het bier ook eerst goed koelen, daardoor verlaag je de druk ook (al is dit tijdelijk).

2. verzamel een aantal spijkers (10 a 20 ofzo) en maak deze steriel. De meeste spijkers zijn niet van RVS, dus als je ze in de chemiOxi legt gaan ze oxideren. In plaats daarvan kan je ze ook steriel maken door in het vuur te houden.

3. Zet de bierflesjes die je opnieuw wilt bottelen in de uitlekbak of op het aanrecht. Zet de spijker op de kroonkurk en duw de spijker (bijv dmv een plankje oid) door de kroonkurk. Ik heb ze allemaal geduwd, in plaats van met een hamer, dit leek me veiliger. Wees voorbereid dat het voor kan komen dat je spijker een klein gaatje heeft gemaakt, maar er nog niet doorheen zit. Duw dan door zodat je spijker er echt in zit, anders spuit het bier (behoorlijk hard) door dit gaatje er weer uit.

4. Doe dit met alle flesjes, of voor een batch (afhankelijk van hoeveel spijkers je hebt). Er ontsnapt langzaam koolzuur uit het flesje en doordat het biertje gaat schuimen kan er ook schuim uit pruttelen. Wanneer de meeste druk is ontsnapt kan je de spijker wrikken en er uit halen zodat de rest van de druk er ook uit blijft gaan. De flesjes zullen blijven pruttelen aangezien er koolzuur vrij blijft komen uit het bier.

5. Wanneer je de spijker uit een bierflesje hebt gehaald kan je de dop er veilig afhalen en kan je er een nieuwe kroonkurk op zetten. Alles even afspoelen en dan kunnen ze weer de berging in.

BBG-doorgeprikt-flesje.jpg BBG-doorgeprikte-flesjes.jpg