Vergistings vat: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
= | =Vergistingsvat= | ||
== Vergistingsvaten == | |||
Het BBG heeft doorgaans iets van 5 vergistingsvaten, ook wel ''vergistingsemmers'', ''brouwvaten'' of ''brouwemmers'' genoemd. Deze vaten worden voornamelijk, zoals de naam al zegt, voor de hoofdvergisting van het bier. | |||
'''BELANGRIJK''' een van de vaten wordt gebruikt voor het opslaan van een aantal scherpe voorwerpen. Dit vat heeft krassen aan de binnenkant en is niet meer geschikt om te gebruiken voor vergisting. | |||
* ''' | |||
* ''' | |||
* ''' | ==Gebruik== | ||
* ''' | |||
* ''' | Om een vergistingsvat klaar te maken voor het vergisten van je bier, heb je de volgende onderdelen nodig. | ||
* ''' | |||
* '''Vergistingsvat''': Het vat zelf. | |||
* '''Deksel''': De deksel van het vergistingsvat. '''let op''' de vaten, en deksels, komen in ''twee maten''. | |||
* '''Kraantje''': Het kraantje wat in het gat onder in het vergistingsvat komt. | |||
* '''Twee rubberen o-ringetjes''': deze gaan aan de buiten- en binnenkant van het vat, zodat het kraantje het vat goed afsluit. | |||
* '''Schroefring''': Het kraantje word binnen in het vergistingsvat dicht gemaakt met soort plastic moer. | |||
* '''[[Waterslot]]''' | |||
Maak alle onderdelen (incl het vat en de deksel) altijd schoon met [[Chemi Oxi]] voordat je ze gebruikt. Je kan het beste het vat met bovenstaande onderdelen samenstellen en vervolgens vol laten lopen met warm water en Chemi Oxi. Laat na de inwerktijd van de Chemi Oxi het vat via het kraantje leeg lopen, zodat deze ook goed schoon is. | |||
'''Gebruik geen schuursponsjes tijdens het schoonmaken van de vaten of onderdelen!''' Dit zorgt voor krassen in het plastic, waar bacterien bij volgende brouwsessies zich in kunnen nestelen. Je verhoogt hiermee de kans op infecties in de volgende brouwsessies. | |||
==Maatstreepjes== | |||
==Filteren== | |||
Wanneer je een vergistingsvat optilt dan '''moet het waterslot verwijderd worden''', als je dit niet doet is er een risico dat je het mogelijk vieze water in het waterslot door het klotsen je vat in trekt, dat is infectie risico. | Wanneer je een vergistingsvat optilt dan '''moet het waterslot verwijderd worden''', als je dit niet doet is er een risico dat je het mogelijk vieze water in het waterslot door het klotsen je vat in trekt, dat is infectie risico. | ||
Versie van 1 jan 2025 16:35
Vergistingsvat
Vergistingsvaten
Het BBG heeft doorgaans iets van 5 vergistingsvaten, ook wel vergistingsemmers, brouwvaten of brouwemmers genoemd. Deze vaten worden voornamelijk, zoals de naam al zegt, voor de hoofdvergisting van het bier.
BELANGRIJK een van de vaten wordt gebruikt voor het opslaan van een aantal scherpe voorwerpen. Dit vat heeft krassen aan de binnenkant en is niet meer geschikt om te gebruiken voor vergisting.
Gebruik
Om een vergistingsvat klaar te maken voor het vergisten van je bier, heb je de volgende onderdelen nodig.
- Vergistingsvat: Het vat zelf.
- Deksel: De deksel van het vergistingsvat. let op de vaten, en deksels, komen in twee maten.
- Kraantje: Het kraantje wat in het gat onder in het vergistingsvat komt.
- Twee rubberen o-ringetjes: deze gaan aan de buiten- en binnenkant van het vat, zodat het kraantje het vat goed afsluit.
- Schroefring: Het kraantje word binnen in het vergistingsvat dicht gemaakt met soort plastic moer.
- Waterslot
Maak alle onderdelen (incl het vat en de deksel) altijd schoon met Chemi Oxi voordat je ze gebruikt. Je kan het beste het vat met bovenstaande onderdelen samenstellen en vervolgens vol laten lopen met warm water en Chemi Oxi. Laat na de inwerktijd van de Chemi Oxi het vat via het kraantje leeg lopen, zodat deze ook goed schoon is.
Gebruik geen schuursponsjes tijdens het schoonmaken van de vaten of onderdelen! Dit zorgt voor krassen in het plastic, waar bacterien bij volgende brouwsessies zich in kunnen nestelen. Je verhoogt hiermee de kans op infecties in de volgende brouwsessies.
Maatstreepjes
Filteren
Wanneer je een vergistingsvat optilt dan moet het waterslot verwijderd worden, als je dit niet doet is er een risico dat je het mogelijk vieze water in het waterslot door het klotsen je vat in trekt, dat is infectie risico.
Vergistings fles
De vergistingsvaten worden hedendag minder vaak gebruikt, maar zijn soms nog handig als je net iets te veel bier hebt gebrouwen.
Voor de vergistings flessen heb je alleen een waterslot en een plastic waterslot kap nodig, deze gaat op de fles en sluit hem af.