Brouwmaterialen: verschil tussen versies
Regel 10: | Regel 10: | ||
* Glazen [[Gistingsfles]] (5L) | * Glazen [[Gistingsfles]] (5L) | ||
Daarnaast gebruiken we | Daarnaast gebruiken we het volgende van de Bolkkeuken: | ||
* RVS-pannen (rvs heeft als voordeel dat het minder snel smaken afgeeft dan aluminium) | * RVS-pannen (rvs heeft als voordeel dat het minder snel smaken afgeeft dan aluminium) | ||
* Gasfornuis (minimaal 2 pitten nodig vanwege maischen en spoelwater verwarmen) | * Gasfornuis (minimaal 2 pitten nodig vanwege maischen en spoelwater verwarmen) |
Versie van 1 jan 2025 16:05
Het BBG beschikt over een aantal materialen die noodzakelijk danwel handig zijn bij het brouwen van bier. Een overzicht van deze materialen is hier te vinden.
Brouwmaterialen |
---|
Pannen, ketels en vaten Overig Niet meer gebruikt: |
Pannen, ketels en vaten
- 5x [[Brouwemmer|Vergistingsvaten / brouwemmers]] met watersloten van plastic, 30 liter
- RVS Brouwpan, 50L
- Arsegan EasyBrew automatische brouwketel, 50L
- Glazen Gistingsfles (5L)
Daarnaast gebruiken we het volgende van de Bolkkeuken:
- RVS-pannen (rvs heeft als voordeel dat het minder snel smaken afgeeft dan aluminium)
- Gasfornuis (minimaal 2 pitten nodig vanwege maischen en spoelwater verwarmen)
Meetapparatuur
Het Gilde beschikt over de volgende gereedschappen:
- Digitale vleesthermometer
- Digitale infra-rood thermometer (niet geschikt voor vloeistoffen)
- Weegschaal digitaal
- Maatbeker 800 ml
- Maatcilinder 250 ml
- Hydrometer
- Refractiemeter
- Rapt Pill
Overig
- Flessenborstels
- Flessenspoelapparaat Blast
- 2x Plastic roerspatel
- Kroonkurkapparaat
- 2x Schrootmolen
- Diverse kranen, slangen en aansluitmateriaal
- 2x Afvulpijpje
- 2x Koelspiraal
Moutvaten
Het BBG heeft ook enkele tonnen die gebruikt worden voor de opslag van mout, vaak is er een ton beschikbaar voor 'varia' (variatie/varierend) mout, hier zit overig mout van eerdere brouw sessies in.
Als je zelf mout over hebt probeer dit dan zo luchtdicht als lukt en gelabeld met de datum van openen in de 'varia' ton te bewaren.
Kijk voor het brouwen ook nog even in de 'varia' ton, of je misschien bepaalde mouten niet zelf bij hoeft te bestellen (proef wel even, dat het mout niet muf is geworden).