Bottelen op fust

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde

Bottelen op fust is super cool, omdat je dan tijdens een activiteit je gebrouwen bier (met pitchers tegelijk) kan drinken met iedereen aan de bar.

Bieren die op fust gebotteld zijn

 • Lustrum Wit (2016) - Ter ere van het 1e BBG lustrum
 • Lustrum XII bier (2020)
 • Betere Raad (BBG Bierbrouwwedstrijd 2022)
Stijgpijp is eruit.jpg
Fust afvullen.jpg
BetereRaadAfgevuld.jpg

Openen van het fust

Benodigdheden:

 • Optie A: lomp grote waterpomptang (factor 2 groter dan een normale waterpomptang)
 • Optie B: een priem / schroevendraaier die geturft mag worden.
 • Vuistje (moker)
 • Koudbeitel of een schroevendraaier die geturft mag worden

Hoe krijg je dat kreng open?

 1. Draai de kop los
  1. Optie A: voor als je een fust hebt waarbij het gaatje in de koppeling niet opgevuld is met een plastic rondje. Plaats de priem/schroevendraaier in zijwaards in het gaatje. Sla met het vuistje op de priem in de draai richting (tegen de klok in)
  2. Optie B: klem de lomp grote waterpomp tang om de koppeling. Let op: plaats hem niet op de hals, maar echt op het platte stuk van de koppeling. Probeer de koppeling open te draaien (tegen de klok in). Als het moeilijk gaat: gebruik meer kracht.
 2. Als dit fust al eerder open is gemaakt, kan je nu de koppeling incl stijgpijp uit het fust halen. Zo niet, zie dan stap 3.
 3. Het kan ook zijn dat de koppeling wel lostgedraaid is, maar je hem nog niet met de stijgpijp er uit kan halen. Zet in dit geval de koudbeitel (oid) tegen de onderkant van de koppeling. Sla er met het vuistje op, in de richting van het fust af. Als dit niet werkt: gebruik meer kracht.
 4. Als het goed is kan je een dwarspal zien in de koppeling die er normaliter voor zorgt dat de koppeling niet van het fust lost komt. Sla deze dwarspal krom zodat hij niet in de weg zit als de koppeling er weer in moet.

Reinig nu het fust grondig. Als het goed is, kan je de stijgpijp losmaken van de koppeling en beiden apart reinigen.

Afvullen

 1. Bereken hoeveel suiker je normaliter zou gebruiken (op fles). Doe dit aantal door de helft en doe het in het fust.
 2. Vul het fust af met jong bier.
 3. Draai de koppeling er weer op (omgekeerde stappen als hoe je hem hebt los gekregen).

Tappen

Let er op dat het bier nog wat doorvergist op het fust. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat er in de stijgpijp en op de bodem wat gist zit. Zorg dat je de tap laat doorlopen tot het bier helder genoeg is. Bij de Betere Raad was het bier uiteindelijk niet helemaal helder, maar desondanks in 2 uur tijd op!

Op het moment van schrijven konden geen foto's geupload worden op de wiki. Deze zijn terug te vinden in de Drive in het mapje "2022-03-27 Betere Raad Session IPA"

Schoonmaken

Wanneer het fust leeg is, vergeet deze dan niet snel schoon te maken. Dan kunnen we het fust later gemakkelijk weer gebruiken. Ook wordt het fust erg smerig als je vergeet om het schoon te maken en daar een paar maanden later achter komt.