Batch 6

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 16 december 2012 hebben we een blond biertje proberen te brouwen. Hier is, naar voorkeur van Roy, meer tarwemout in is gegaan dan normaal.

Er moet opgemerkt worden dat het filteren dit keer langzamer ging dan normaal. Wellicht komt dit door de fijnere tarwekorrels die het filter verstoppen. Ook hebben we de hoeveelheid hop en koriander naar eigen inzicht toegevoegd, bij gebrek aan een goede weegschaal. Alles is met oxi pro reiniger goed schoongemaakt en het bier staat nu te lageren bij Roy thuis.

De sg meting was 1051, echter het vat was toen nog niet helemaal afgekoeld (36 graden).

Het bier is gebotteld op 8 januari 2013. Het gist was nog duidelijk wel levend, maar de hoofdgisting was duidelijk aan z'n einde (geschat wordt dat het waterslot nog zo'n 3x per dag pruttelde). Toen Roy echter het vat de avond voor het bottelen verschoof zodat het kraantje net over de tafel heen kwam leek het gist opnieuw actief te worden. Die avond tot en met de volgende ochtend (toen we gingen bottelen) pruttelde het waterslot enkele keren per uur.

Verder moet opgemerkt worden dat dit bier bijzonder kort heeft gelagerd. Op 8 januari is het bier in roy z'n berging gezet. In de periode dat het bier heeft gelagerd waren er 2 weken waarin er vorst was, wat er voor zorgde dat de temperatuur in de berging soms daalde tot 5 graden. De temperatuur was gelukkig wel erg constant gebleven en nooit onder de 4.9 graden geweest. Op 5 januari is het eerste biertje van deze batch geproefd en deze bleek eigenlijk al goed genoeg te zijn. Tijdens de morgenspraak de volgende dag bleek dat de rest van het Gilde het hier ook mee eens was. Het was een fris biertje geworden (dit was blijkbaar een mooie hoeveelheid koriander) en had deze keer opvallend veel koolzuur en een mooie schuimkraag die langer bleef leven dan we gewend waren van onze vorige bieren. Het koolzuurgehalte en de schuimkraag was eigenlijk wel vergelijkbaar met commerciele blondbieren. Waarschijnlijk is het de combinatie van het maischen (waardoor sommige eiwitten zijn behouden voor je schuimkraag) en de hoeveelheid suiker (voor het opbouwen van koolzuur) die later is toegevoegd geweest. Wat hier precies anders / beter aan was dan bij de vorige bieren is nog onduidelijk. We hebben met maischschema uit het recept goed gevolgd en (als ik het me goed herinner) 7 g/l suiker toegevoegd. Wellicht kwam het ook door het gist wat nog blijkbaar zeer actief was. Toen we voor het bottelen het suiker op hadden gelost in een schaaltje met wat van ons bier, en dit in het vat gooide, zagen we duidelijk dat het gist direct reageerde op dit suiker.

Zie voor het recept dropbox / google drive.

Bottelen

Bij het bottelen is 7 gram suiker per liter toegevoegd. Er zijn uiteindelijk 57 normale flesjes gebotteld en 1 grote Grolsch beugelfles (door een misberekening in het benodigde aantal flesjes)

Kosten

Ingredienten: €23,28

Lege flesjes: €7,80

Kroonkurken: €3,30

Totaal: €34,38

Distributie

Zie google drive

Smaak

De Blond(e) is erg fris van smaak door de koriander, echter niet zuur of bitter. Het heeft een herkenbare tarwe smaak en is licht zoet. Het bevat meer koolzuur dan de vorige bieren en heeft een stevige schuimkraag (Leffe-achtig)