Filterkuip

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde

Op 13 januari 2014 is de nieuwe filterkuip, gemaakt door Roy voor zijn meesterproef, getest. Er is die dag veel fout gegaan, maar uiteindelijk leek het goed te werken. Het principe is vrij simpel: hang een filterkuip in een brouwemmer, gooi daar het beslag in, laat het een poosje rusten zodat het filterbed tot stand komt en filter zoals je gewend bent, maar deze keer met de luxe van een kraantje in de brouwemmer! Er zijn echter een aantal fijne kneepjes die belangrijk om echt goed te filteren. Volg je deze niet, dan is er grote kans dat je iets sloopt of dat er stukjes mout in je filtraat zitten. Hieronder de tips & tricks die je moet weten voor je de filterkuip wilt gebruiken:

  • In de kast van het BBG liggen als het goed is een aantal VVT openers. Deze kan je gebruiken om tussen de rand van de filterkuip en de rand van de brouwemmer te zetten. Op deze manier rust niet het volle gewicht van het beslag op het kraantje rust. haak de bout van de VVT openers over de rand van de brouwemmer, zodanig dat het lange stuk van de opener naar beneden wijst. Zet hier vervolgens de filterkuip bovenop.
  • Laat de ruimte onder de filterkuip vol lopen met spoelwater. Dit zorgt er voor dat mout dat in het beslag zit niet door de gaatjes wordt gedrukt wanneer je het beslag vanuit in de filterkuip gooit. Als je bang bent dat je dan te weinig spoelwater overhoudt (aangezien je hiervoor 5 liter nodig hebt) kan je dit ook niet doen, maar bedenk je wel dat je dan wel dat je de eerste 5 á 10 liter dat uit de filterkuip komt, nog een keer door het filterbed moet laten gaan omdat er hier waarschijnlijk nog stukjes mout in zitten.
  • Zeer belangrijk: Wees erg voorzichtig met je filterbed! De gaatjes van de filterkuip zijn 3mm waardoor, zoals gezegd, er in theorie mout deeltjes door kunnen glippen. Wanneer je filtraat / beslag / spoelwater ook maar een beetje te ruig op het filterbed gooit, merk je dit direct in je filtraat. Er zitten dan mout stukjes in en om te voorkomen dat dit aanbrandt bij het koken moet je in principe heel je filtraat weer opnieuw filteren. De beste manier om dit te voorkomen is door filtraat / spoelwater dat je in de filterkuip laat lopen in een brouwemmer te doen, hoger te plaatsen dan de filterkuip en heel langzaam via een slangetje aan het kraantje in een schaaltje te laten lopen dat op het filterbed staat. Zorg er voor dat het vocht niet sneller uit de filterkuip loopt dan dat het er in loopt, dan komt op een gegeven moment je filterbed droog te staan.

Veel succes!

Brouwmaterialen
  1. Schrootmolen
    1. Schijfmolen
  2. Chemi Oxi
  3. Spatels
  4. Brouw ketel
  5. Koelspiraal
  6. Vergistings vat
  7. S.G.-meter
  8. Flessen Borstel
  9. Kroonkurkapparaat
  10. Afvulpijpje

Hieronder is alles oud...

  1. Filter
    1. Hevelfilter
    2. Filterkuip
  2. Koeler
    1. Dompelkoeler
  3. Brouwemmer
  4. Gistingsfles