Meesterproef

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 31 okt 2024 om 13:47 (→‎Potentiële meesterschappen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Meesterschappen

Gezellen van het BBG kunnen Meester worden door een Meesterproef af te leggen. Hiermee laten ze zien dat ze uitzonderlijke kennis hebben op een bepaald gebied en daarom als vraagbaak voor dit onderwerp functioneren binnen het gilde.

Of zoals in de statuten staat vermeld:

Artikel 10

1. Gezellen worden tot Meester benoemd na het behalen van de meesterproef voor het desbetreffende meesterschap.

2. De meesterproef voor een meesterschap wordt, op voordracht van de Meesters, vastgesteld door de Morgenspraak. Indien er geen Meesters zijn neemt de Raad deze taak waar.

Een meesterproef starten

Wil jij de volgende meester worden van het BBG? Wat gaaf! Hiermee help je het BBG weer een stap vooruit en help je de kennis binnen het Gilde te vergroten en waarborgen.
Maar wat komt hier nou allemaal bij kijken? Een meesterproef is eigenlijk vooral gericht experimenteren! Je stelt een aantal experimenten op en documenteert ze zodat je de kennis kan overdragen naar de andere brouwers.

Voorstel / Plan van aanpak
Allereerst is het belangrijk om uit te schrijven welke kennis je precies op wil gaan doen en hoe je dit op de proef wil stellen. Dit helpt je om richting te geven aan je onderzoek en zorgt er ook voor dat je al vroeg wat feedback kan krijgen. Waarschijnlijk is het handig alvast wat globaal onderzoek te doen naar het onderwerp wat je wil gaan uitzoeken, maar het echte onderzoek komt later pas.

In dit plan moet in ieder geval staan:

  1. Het onderwerp en de afkadering ervan
  2. De hypothese(s) die je wil gaan testen.
  3. Hoe je deze hypotheses (in ten minste twee brouwsessies) gaat testen.

Feedback
Dit plan leg je vervolgens voor aan de Meesters. Zij geven feedback over of zij denken dat dit genoeg bijdraagt aan het BBG om je tot meester te benoemen. Daarnaast kunnen ze je wellicht nog wat nuttige tips of feedback geven op basis van hun ervaringen. Zij zijn er om je te helpen.

Het uitvoeren van de meesterproef

1. Literatuuronderzoek
Het eerste wat je moet doen voor een meesterproef is je literatuuronderzoek. Maak je geen zorgen, dit hoeft geen wekenlang onderzoek te zijn en dit hoeft geen boekwerk op te leveren. Maar om context te geven aan je meesterproef is het wel belangrijk dat je weet welke kennis er al beschikbaar is. Documenteer een samenvatting van de gevonden literatuur in je verslag. Stel dat je vast komt te zitten, kan je altijd een van de meesters vragen voor wat input.

2. Brouwexperimenten opstellen
Vervolgens is het belangrijk om voordien goed uit te schrijven hoe je met jouw brouwsessie(s), op basis van de gevonden literatuur, jouw hypotheses gaat testen. Schrijf goed op op welke manier je brouwsessie afwijkt van een normale brouwsessie en op welke momenten er eventueel metingen gedaan moeten worden. Schroom niet om bij ervaren brouwers aan te kloppen om hun mening in te winnen, ze helpen je graag.

3. Brouwexperimenten uitvoeren
Voer de brouwexperimenten uit en documenteer je metingen en overige observeringen.

4. Afronding
Documenteer al je opgedane kennis in een verslag. Zorg dat hier in ieder geval in staat:

  1. Je onderwerp, incl een uitleg van je hypotheses.
  2. Een samenvatting van de literatuur die je gebruikt hebt.
  3. Hoe je door middel van brouwexperimenten de hypotheses wil testen.
  4. Hoe de brouwexperimenten de hypotheses bevestigd of ontkracht hebben.
  5. Eventuele suggesties voor een volgende meesterproef.

Beoordeling

De Meesterproeven worden door de Morgenspraak geëvalueerd, op voordracht van de huidige Meesters.

Wanneer jij en de meesters denken dat de meestproef klaar is, stuur je de Raad een mailtje om hier een agendapunt voor aan te vragen tijdens de volgende Morgenspraak. Vergeet niet meteen je verslag mee te sturen, dan kan deze verstuurd worden met de uitnodiging van de Morgenspraak, zodat alle Gezellen de tijd hebben om je verslag door te lezen.

Tijdens de Morgenspraak kan je natuurlijk de nodige vragen verwachten over je verslag, maar gelukkig weet jij nu alles over dit onderwerp ;)

Indien de Morgenspraak jouw meesterproef als geslaagd beoordeelt, ben je Meester! Gefeliciteerd!

Meesterproeven in onderzoek

  • Volumemeester - Roy

Lijkt het jou leuk om Meester te worden? Zie stappen die hierboven zijn uitgelegd.

Afgelegde Meesterproeven

Potentiële meesterschappen

Op onze interne Google Drive staat een levend document met daarin allerlei mogelijke onderwerpen die interessant kunnen zijn om uit te zoeken als deel van een meesterproef. Hieronder vind je een lijst welke meesterschappen op basis hiervan interessant kunnen zijn om te starten. Voor meet inhoudelijke details, zie het Google Drive document.

  • Hopmeester
  • Warenmeester
  • Moutmeester
  • Keldermeester / Lagermeester
  • Bottelmeester
  • Etiketeermeester
  • Webmeester
  • Beslagmeester 2.0
  • Watermeester
  • Gistmeester 2.0