Mout

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Brendan (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2024 om 10:26
Brouwingrediënten
  1. Water
  2. Mout
  3. Hop
  4. Gist
  5. Kruiden e.d.
  6. Suiker


Wat is mout

Kortgezegt is je mout het "graan" wat je door je bier heen gooit, alleen ligt het allemaal net iets specifieker, want mout is eigenlijk verwerkt graan. De harde graan korrels die diriect van je granen af komen worden niet gebruikt voor het brouwen, dit graan moet eerst gemout worden. Mouten houd eigenlijk in dat je de graankorrels de eerste stappen van het ontkiemen laat doorgaan, hierdoor maken ze zelf eiwitten waarmee ze hun zetmeel ketens om kunnen zetten naar suikers. De eiwitten waarmee dit gebeurt heten α-amylase en β-amylase, meer hierover valt onder het kopje amylase.

Kenmerken van mout

Amylase & Diastatische kracht

Eiwitten

=== Vesels

Soorten mout

Hoe selecteer je je brouw mouten

Sectie op diastatische kracht

sectie op filterbed.