Rijsthulzen

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 16 sep 2024 om 18:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Rijsthulzen kunnen je helpen om het filteren te verbeteren.

Dit is vooral handig wanneer je recept een aanzienlijk deel mout bevat die veel eiwitten vrijgeven en/of geen kafjes bevatten. Hierdoor kan het filterbed namelijk makkelijk dichtslibben; er vormt zich bijvoorbeeld een dichte laag boven op je filterbed. Rijsthulzen zorgen als het ware voor "structurele" ondersteuning in het filterbed, net zoals de kafjes uit de andere moutsoorten. Hierdoor kunnen zich miniscule gangetjes in het filterbed ontstaan waardoor de wort en het spoelwater kunnen stromen. Terwijl het door deze gangetjes stroomt, neemt het de voedingstoffen van het beslag mee, wat zo in de wort terecht komt die onderaan de brouwemmer / brouwketel naar buiten stroomt.

Gebruik

  • Rijsthulzen laten geen smaak achter in je bier
  • Maximaal 5% van de storting wordt aangeraden. Bij bieren met tarwe of haver wordt aangeraden deze maximum hoeveelheid ook echt te gebruiken.
  • Het makkelijkste is om de rijsthulzen tijdens het maischen toe te voegen. Eventueel kan je ze nog aan het beslag toevoegen voordat het filterbed zich gezet heeft.