Meesterproef

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Roy (overleg | bijdragen) op 17 jun 2024 om 20:26

Meesterschappen

Gezellen van het BBG kunnen Meester worden door een Meesterproef af te leggen. Hiermee laten ze zien dat ze uitzonderlijke kennis hebben op een bepaald gebied en daarom als vraagbaak voor dit onderwerp functioneren binnen het gilde.

Een meesterproef starten

Wil jij de volgende meester worden van het BBG? Wat gaaf! Hiermee help je het BBG weer een stap vooruit en help je de kennis binnen het Gilde te vergroten en waarborgen.
Maar wat komt hier nou allemaal bij kijken? Een meesterproef is eigenlijk vooral gericht experimenteren! Je stelt een aantal experimenten op en documenteert ze zodat je de kennis kan overdragen naar de andere brouwers.

Voorstel / Plan van aanpak
Allereerst is het belangrijk om uit te schrijven welke kennis je precies op wil gaan doen en hoe je dit op de proef wil stellen. Dit helpt je om richting te geven aan je onderzoek en zorgt er ook voor dat je al vroeg wat feedback kan krijgen. Waarschijnlijk is het handig alvast wat globaal onderzoek te doen naar het onderwerp wat je wil gaan uitzoeken, maar het echte onderzoek komt later pas.

In dit plan moet in ieder geval staan:

  1. Het onderwerp en de afkadering ervan
  2. De hypothese(s) die je wil gaan testen.
  3. Hoe je deze hypotheses (in ten minste twee brouwsessies) gaat testen.

Feedback

Dit plan leg je vervolgens voor aan de Raad. Zij geven feedback over of zij denken dat dit genoeg bijdraagt aan het BBG om je tot meester te benoemen. Daarnaast is het ook aan te raden om dit plan aan de huidige meesters voor te leggen. Wellicht kunnen ze je nog wat nuttige tips of feedback geven op basis van hun ervaringen.

Het uitvoeren van de meesterproef

1. Literatuuronderzoek

Het eerste wat je moet doen voor een meesterproef is je literatuuronderzoek. Maak je geen zorgen, dit hoeft geen wekenlang onderzoek te zijn en dit hoeft geen boekwerk op te leveren. Maar om context te geven aan je meesterproef is het wel belangrijk dat je weet welke kennis er al beschikbaar is. Documenteer een samenvatting van de gevonden literatuur in je verslag. Stel dat je vast komt te zitten, kan je altijd de Raad of een van de meesters vragen voor wat input.

2. Brouwexperimenten opstellen

Vervolgens is het belangrijk om voordien goed uit te schrijven hoe je met jouw brouwsessie(s), op basis van de gevonden literatuur, jouw hypotheses gaat testen. Schrijf goed op op welke manier je brouwsessie afwijkt van een normale brouwsessie en op welke momenten er eventueel metingen gedaan moeten worden. Schroom niet om bij ervaren brouwers aan te kloppen om hun mening in te winnen, ze helpen je graag.

3. Brouwexperimenten uitvoeren

Voer de brouwexperimenten uit en documenteer je metingen en overige observeringen.

4. Afronding

Documenteer al je opgedane kennis in een verslag. Zorg dat hier in ieder geval in staat: 1. Je onderwerp, incl een uitleg van je hypotheses. 2. Een samenvatting van de literatuur die je gebruikt hebt. 3. Hoe je door middel van brouwexperimenten de hypotheses wil testen. 4. Hoe de brouwexperimenten de hypotheses bevestigd of ontkracht hebben. 5. Eventuele suggesties voor een volgende meesterproef.

Beoordeling

De Meesterproeven worden door de Morgenspraak geëvalueerd. Mail de Raad met je verslag zodat die het kunnen rondsturen voor de volgende Morgenspraak. Tijdens de Morgenspraak kan je natuurlijk de nodige vragen verwachten over je verslag, maar gelukkig weet jij nu alles over dit onderwerp ;)

Indien de Morgenspraak jouw meesterproef als geslaagd beoordeelt, ben je Meester! Gefeliciteerd!

Meesterproeven in onderzoek

Op dit moment zijn er geen meesterproeven waar actief aan gewerkt wordt. Lijkt het jou leuk om Meester te worden? Zie stappen die hierboven zijn uitgelegd.

Afgelegde Meesterproeven

Potentiële meesterschappen

Hieronder is een dump van ideeën die tot dusver zijn geopperd, ter inspiratie. Niet alle ideeën vormen samen een meesterproef, en voor sommige onderwerpen zijn er juist meer ideeën dan dat binnen 1 meesterproef gedaan kan worden.

  • Hopmeester: Effect uitzoeken en aantonen van alfazuur. Experimenteren met alternatieven voor hop. Smaakexperiment met FWH, bitterhop, aromahop, dry-hop en lagering. Conserveren van hop (Brouwerij Terheijden: na 1 jaar hop in de vriezer te bewaren moet je 10% extra toevoegen).
  • Warenmeester: opstellen van een HACCP-plan.
  • Moutmeester: zelf mouten van graan, bijvoorbeeld op de Bolk vloer! Conditioneren van mout onderzoeken. "Beginners" handleiding opstellen met praktische informatie (het te kiezen mout, de smaak, de gronstoffen die uit mout komen, etc).
  • Keldermeester / Lagermeester: verbeteren van het lager- en rijpingsproces. Effect aantonen van temperatuur(stabiliteit) tijdens de lagering en vergisting. Lagering met extra ingredienten. Lagering op houten vaten (Vasco & Roy hebben een klein kruikje)
  • Bottelmeester: bottelen van bier in grote flessen met kurk en in fusten.
  • Etiketeermeester: halsnetiket maken, direct op fles bedrukken, kroonkurk bedrukken.
  • Webmeester: maken van een website.
  • Beslagmeester 2.0: Experimenteren tussen decoctie vs infusie. Experimenteren met oplopende vs aflopende infusie. 1-staps maischen (Brewer's Window). Testen of eerste stop (eiwitstop) nog nodig is met de huidige moutsoorten. Filterkuip v2. Gebruik van rijstvellen voor het filteren.
  • Watermeester: Effect aantonen tussen waterkwaliteit (Brouwsessies doen op verschillende locaties). Effect aantonen van het aanzuren van water en van oxidatie.
  • Gistmeester 2.0: Zelf gist opkweken. Spontane vergisting.