S.G.-meter

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Brendan (overleg | bijdragen) op 1 mei 2024 om 10:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Brouwmaterialen
  1. Schrootmolen
    1. Schijfmolen
  2. Chemi Oxi
  3. Spatels
  4. Brouw ketel
  5. Koelspiraal
  6. Vergistings vat
  7. S.G.-meter
  8. Flessen Borstel
  9. Kroonkurkapparaat
  10. Afvulpijpje

Hieronder is alles oud...

  1. Filter
    1. Hevelfilter
    2. Filterkuip
  2. Koeler
    1. Dompelkoeler
  3. Brouwemmer
  4. Gistingsfles

Het SG, ofterwijl Soortelijk Gewicht, is een meting van de dichtheid van je stof, deze kan gebruikt worden om te meten hoeveel suiker er in je wort zit, of om te meten wat je alcohol percentage na vergisting is.

Let Op: Wij hebben twee manieren om de SG te meten, de Hydrometer en de Refractometer. Deze zijn allebij geschikt om het SG van het wort te meten, maar alleen de Hydrometer kan het SG van je vergiste bier meten.

Hydrometer

Zie hydrometer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Refractometer