Receptenhandleiding: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Regel 11: Regel 11:


Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit BBG Brouwtemplate] en deze in te vullen voor jouw brouwsessie.
Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit BBG Brouwtemplate] en deze in te vullen voor jouw brouwsessie.
Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? [https://docs.google.com/document/d/13Umhq8vfuVnoQ3ljs97qBKgLYpF-CkASlwLzdOGi8GY/edit De template van de Rotterdamse Tripel] is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.


==== Ingrediëntenlijst ====
==== Ingrediëntenlijst ====
Op de ingrediëntenlijst is een volledige lijst van alle ingrediënten die in je bier gaan, inclusief de totale hoeveelheid.
In de meeste gevallen staan hier op z'n minst de volgende ingrediënten op:
* Mout(soorten)
* Hop(soorten)
* Gist
* Kruiden en andere toevoegingen (indien van toepassing)


==== Maisschema ====
==== Maisschema ====
Om er voor te zorgen dat de juiste (hoeveelheden) suikers vrijkomen tijdens het [[Maischen|maischen]], is het belangrijk om het maisschema helder uit te schrijven. Als je met de Brouwketel brouwt, heb je alle tijd om dit schema rustig in te voeren. Als je met pannen brouwt, moet je dit schema paraat hebben omdat de timing soms best nauw kan luisteren.
Ongeacht hoe je brouwt; het maisschema heeft grote invloed op de smaak van je bier. Zorg dat je het goed documenteert zodat je ook later, tijdens het proeven, kan achterhalen hoe de smaak van je bier tot stand is gekomen.
Schrijf voor elke stap in het maisschema op:
* De temperatuur
* Hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden.


==== Spoelinstructies ====
==== Spoelinstructies ====

Versie van 28 jun 2024 12:35

Deze pagina legt je uit wat een recept precies moet bevatten, hoe je er zelf een kan maken en waar je op moet letten bij bestaande recepten.

Wat is een bierrecept

Een bierrecept bevat de volgende onderdelen:

  • Ingrediëntenlijst
  • Maisschema
  • Spoelinstructies
  • Kookschema

Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de BBG Brouwtemplate en deze in te vullen voor jouw brouwsessie.

Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? De template van de Rotterdamse Tripel is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.

Ingrediëntenlijst

Op de ingrediëntenlijst is een volledige lijst van alle ingrediënten die in je bier gaan, inclusief de totale hoeveelheid. In de meeste gevallen staan hier op z'n minst de volgende ingrediënten op:

  • Mout(soorten)
  • Hop(soorten)
  • Gist
  • Kruiden en andere toevoegingen (indien van toepassing)

Maisschema

Om er voor te zorgen dat de juiste (hoeveelheden) suikers vrijkomen tijdens het maischen, is het belangrijk om het maisschema helder uit te schrijven. Als je met de Brouwketel brouwt, heb je alle tijd om dit schema rustig in te voeren. Als je met pannen brouwt, moet je dit schema paraat hebben omdat de timing soms best nauw kan luisteren. Ongeacht hoe je brouwt; het maisschema heeft grote invloed op de smaak van je bier. Zorg dat je het goed documenteert zodat je ook later, tijdens het proeven, kan achterhalen hoe de smaak van je bier tot stand is gekomen.

Schrijf voor elke stap in het maisschema op:

  • De temperatuur
  • Hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden.

Spoelinstructies

Kookschema

Een bestaand recept gebruiken

TODO: waar op te letten bij bestaande recepten.

Zelf samenstellen: op basis van bestaande recepten

TODO: hoe knutsel je dit in elkaar?

Zelf samenstellen: BrewFather

TODO