Pagina:Brouwkunde.djvu/110: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(→‎Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''p. 175.'' daarenboven krygtze een' aangenamen zoeten ſmaak, dieze van te voren niet hadt. Mo], alzoo ze met weinig of geen Hop wordt gebrouwen, is zeer bequaa...')
 
 
Broodtekst (voor transclusie):Broodtekst (voor transclusie):
Regel 22: Regel 22:
ſpruit, mogen zich nu en dan van  
ſpruit, mogen zich nu en dan van  
een glas achtgulden Bier, dat voor de  
een glas achtgulden Bier, dat voor de  
tweedemaal heeft ''gefermemeert'' en zonder
tweedemaal heeft ''gefermenteert'' en zonder
eenig grandbezinkſel bezet is, bedienen.
eenig grandbezinkſel bezet is, bedienen.

Huidige versie van 1 okt 2015 om 13:58

Deze pagina is niet proefgelezen

p. 175. daarenboven krygtze een' aangenamen zoeten ſmaak, dieze van te voren niet hadt. Mo], alzoo ze met weinig of geen Hop wordt gebrouwen, is zeer bequaam om den dorſt te matigen, zy is den genen die een heet temperament heeft, als ook in heete Ziektens, Steen en Graveel (niet troebel zynde) vooral zoo ’er eenige druppen Spiritus nitri dulcis, of zap van Citroenen is bygedaan, van een zeer goedt gebruik.

Luikſch Bier heeft dezen naam van de Luikſche Hop, daar het mede word gebrouwt: Het is een zeer gezonde drank, zoo als ik reeds heb gezeit. Gezonde doorvoede lichamen dient het viergulden Bier: Die voeding noodig hebben het zes en achtgulden Bier: Zwakke, welker zwakheid uit geen bederf ſpruit, mogen zich nu en dan van een glas achtgulden Bier, dat voor de tweedemaal heeft gefermenteert en zonder eenig grandbezinkſel bezet is, bedienen.