Brouwzaalrendement: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
k
Regel 3: Regel 3:
''TODO: formule van opgenloste suiker / totale suiker in mout invoegen''
''TODO: formule van opgenloste suiker / totale suiker in mout invoegen''


Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven<ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203</ref>:
Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven<ref name="veranderWaterInBier">Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203</ref>:


:''Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.''
:''Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.''
Regel 11: Regel 11:
:''BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.
:''BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.
''
''
====Potentieel extract====
Het potentieel extract is de maximale hoeveelheid zetmeel, of suiker, die theoretisch uit de mout geëxtraheerd zou kunnen worden.
====Maischrendement====
====Maischrendement====
Het maischrendement omschrijft de efficiëntie van het maischproces. Het definieert het percentage zetmeel dat uit de mout is omgezet in suikers, ten opzichte van het potentieel extract. Het maischrendement draagt het meeste bij aan het totale brouwzaalrendement.


====Spoelrendement====
====Spoelrendement====
Het spoelrendement omschrijft de efficiëntie van het spoelen. Het definieert het percentage suikers dat tijdens het spoelen is vrijgekomen uit de bostel, ten opzichte van het potentieel extract. Het spoelrendement draag vaak slechts enkele procenten bij aan het brouwzaalrendement.
'''Let op''': Overmatig spoelen zorgt er voor dat er ongewenste smaakstoffen uit de kafjes vrij komen. Als je je brouwzaalrendement wilt verhogen, moet je daarom vooral richten op je maischrendement<ref name="veranderWaterInBier"/>.
==Wat heeft invloed op het brouwzaalrendement==
TODO: filteren, spoelen, maischen (veel roeren), schroten, etc




==Brouwzaalrendement berekenen==
==Brouwzaalrendement berekenen==

Versie van 6 jan 2025 21:52

Het brouwzaalrendement wordt gebruikt om uit te drukken hoe efficiënt een brouwsessie is geweest, ten opzichte van het gebruik van de mout. Het wordt uitgedrukt in een percentage, wat de relatieve hoeveelheid opgeloste suikers uitdrukt:

TODO: formule van opgenloste suiker / totale suiker in mout invoegen

Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven[1]:

Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.

Of zoals omschreven in de Oxford Companion to Beer[2]:

BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.

Potentieel extract

Het potentieel extract is de maximale hoeveelheid zetmeel, of suiker, die theoretisch uit de mout geëxtraheerd zou kunnen worden.

Maischrendement

Het maischrendement omschrijft de efficiëntie van het maischproces. Het definieert het percentage zetmeel dat uit de mout is omgezet in suikers, ten opzichte van het potentieel extract. Het maischrendement draagt het meeste bij aan het totale brouwzaalrendement.

Spoelrendement

Het spoelrendement omschrijft de efficiëntie van het spoelen. Het definieert het percentage suikers dat tijdens het spoelen is vrijgekomen uit de bostel, ten opzichte van het potentieel extract. Het spoelrendement draag vaak slechts enkele procenten bij aan het brouwzaalrendement.

Let op: Overmatig spoelen zorgt er voor dat er ongewenste smaakstoffen uit de kafjes vrij komen. Als je je brouwzaalrendement wilt verhogen, moet je daarom vooral richten op je maischrendement[1].

Wat heeft invloed op het brouwzaalrendement

TODO: filteren, spoelen, maischen (veel roeren), schroten, etc


Brouwzaalrendement berekenen

  1. 1,0 1,1 Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203
  2. Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 863