Brouwzaalrendement: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
k
Regel 5: Regel 5:
Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven<ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203</ref>:
Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven<ref>Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203</ref>:


:Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.
:''Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.''


Of zoals omschreven in de Oxford Companion to Beer<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 863</ref>:
Of zoals omschreven in de Oxford Companion to Beer<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 863</ref>:


:BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.
:''BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.
 
''
====Maischrendement====
====Maischrendement====



Versie van 6 jan 2025 21:41

Het brouwzaalrendement wordt gebruikt om uit te drukken hoe efficiënt een brouwsessie is geweest, ten opzichte van het gebruik van de mout. Het wordt uitgedrukt in een percentage, wat de relatieve hoeveelheid opgeloste suikers uitdrukt:

TODO: formule van opgenloste suiker / totale suiker in mout invoegen

Het brouwzaalrendement bestaat uit het maischrendement en het spoelrendement en wordt ook wel als volgt omschreven[1]:

Het brouwzaalrendement geeft aan hoe efficiënt je het zetmeel uit de mout hebt weten om te zetten in suikers en in de kookketel hebt gekregen, rekening houdend met het potentieel extract van de mout.

Of zoals omschreven in de Oxford Companion to Beer[2]:

BME (brew material efficiency) is a measure of the amount of extract that is actually delivered to the fermenter compared to the amount of extract that is theoretically extractable from the grist.

Maischrendement

Spoelrendement

Brouwzaalrendement berekenen

  1. Verander water in Bier, Adrie Otte, Tweede uitgave, vierde druk (2011). p 203
  2. Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 863