Brouwtemplate: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit BBG Brouwtemplate] en deze in te vullen voor jouw brouwsessie. Dit brouwtemplate geeft een standaard format binnen het BBG voor het plannen, uitvoeren en documenteren van je brouwsessie. Dit zorgt ervoor dat de proviseur snel kan zien welke ingrediënten rec...')
 
k
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit BBG Brouwtemplate] en deze in te vullen voor jouw brouwsessie.
De brouwtemplate van het BBG is te vinden [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit Google Drive]. Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken en de template in te vullen voor jouw brouwsessie. Deze pagina legt uit hoe je dit kan doen.


Dit brouwtemplate geeft een standaard format binnen het BBG voor het plannen, uitvoeren en documenteren van je brouwsessie. Dit zorgt ervoor dat de proviseur snel kan zien welke ingrediënten recent gebruikt zijn, andere brouwers snel kunnen zien hoe je gebrouwen hebt en hier van kunnen leren voor hun eigen brouwsels, en maakt het ook mogelijk om later nog een keer hetzelfde bier te brouwen als je dit wilt.
De brouwtemplate geeft een standaard format binnen het BBG voor het plannen, uitvoeren en documenteren van je brouwsessie. Dit zorgt ervoor dat de proviseur snel kan zien welke ingrediënten recent gebruikt zijn, andere brouwers snel kunnen zien hoe je gebrouwen hebt en hier van kunnen leren voor hun eigen brouwsels, en maakt het ook mogelijk om later nog een keer hetzelfde bier te brouwen als je dit wilt.


De brouwtemplate bevat de volgende onderdelen:
De brouwtemplate bevat de volgende onderdelen:


# Overzicht gegevens
* Overzicht gegevens
# Boodschappen
* Boodschappen
# Maischen & Filteren
* Maischen & Filteren
# Koken
* Koken
# Gisting en bottelen
* Gisting en bottelen


Deze structuur verschilt van hoe en [[Receptenhandleiding:Wat is een bierrecept?|recept]] online vaak gestructureerd is.
Deze structuur verschilt van hoe en [[Receptenhandleiding#Wat is een bierrecept?|recept]] online vaak gestructureerd is, daarom leggen we hieronder uit wat elk onderdeel betekent en hoe je het in kan vullen.


Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? [https://docs.google.com/document/d/13Umhq8vfuVnoQ3ljs97qBKgLYpF-CkASlwLzdOGi8GY/edit De template van de Rotterdamse Tripel] is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.
Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? [https://docs.google.com/document/d/13Umhq8vfuVnoQ3ljs97qBKgLYpF-CkASlwLzdOGi8GY/edit De template van de Rotterdamse Tripel] is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.
== Invullen voor je gaat brouwen ==
Voordat je de brouwdag begint, moet je de volgende onderdelen ingevuld hebben. Dit helpt je om de juiste ingrediënten in te kopen en voorkomt dat je tijdens het brouwen iets vergeet of een foutje maakt.
==== Overzicht gegevens ====
Vul hier alle velden in. Deze informatie moet je ook doorgeven aan de proviseur als je een datum gaat prikken om te gaan brouwen.
==== Boodschappen ====
Vul hier alles in wat je nodig hebt voor het brouwen van het bier, inclusief waar je het gaat halen. Zorg dat alle [[Receptenhandleiding#Ingrediëntenlijst|ingrediënten]] uit het recept hier staan vermeld.
Dit stelt de proviseur in staat om een inschatting te maken van de voorraden.
==== Maischen & Filteren ====
Vul hier het [[Receptenhandleiding#Maisschema|maisschema van je recept]] in:
* Vul voor elke stap in het maisschema de temperatuur en de duur in. De begin- en eindtijd vul je in tijdens het brouwen.
* Vul de hoeveelheid maischwater in die in het recept staat vermeld.
* Vul de hoeveelheid spoelwater in zoals vermeld in het recept indien van toepassing. Indien de [[Receptenhandleiding#Spoelinstructies|spoelinstructies]] een gewenst SG vermelden; vul dit dan in.
De dikte van het filterbed en eventuele opmerkingen vul je tijdens het brouwen in.
==== Koken ====
Vul hier het [[Receptenhandleiding#Kookschema|kookschema van je recept]] in:
* Vul elk ingrediënt in en zijn gewenste kooktijd. De begintijd vul je in tijdens het brouwen.
* Vul het gewenst volume na koken in, indien je recept dit vermelt.
* Vul het gewenste SG in.
Het werkelijke SG, het volume in het gistvat en eventuele opmerkingen / aantekeningen vul je in tijdens het brouwen.
==== Gisting en bottelen ====
Dit onderdeel vul je pas in na de hoofdvergisting.
== Invullen tijdens het brouwen ==
De volgende onderdelen vul je in tijdens het brouwen.
==== Masichen & Filteren ====
* Vul de begin- en eindtijd in van de maischstappen tijdens het maischen. Stel dat er een afwijking is tov het originele recept, dan kunnen eventuele smaakafwijkingen later beter begrepen worden.
* Pas het spoelwater aan indien je meer of minder spoelwater nodig had dan verwacht.
* Noteer de dikte van het filterbed
* Noteer eventueel opmerkingen / aantekeningen: dingen die anders liepen dan gepland, of opvallende observeringen die je maakt tijdens het brouwen.
==== Koken ====
* Optioneel: vul de begintijd in van de ingrediënten zodra het eerste ingredient de pan in gaat. Dit is vooral voor je eigen gemak.
* Vul het werkelijke SG in zodra het koken klaar is. Hiermee kunnen we eventuele smaakafwijkingen later beter begrijpen.
* Vul in hoeveel er uiteindelijk het gistvat in is gegaan. Dit geeft een indicatie van eventueel verlies die tijdens het brouwen heeft plaatsgevonden.
* Noteer eventueel opmerkingen / aantekeningen: dingen die anders liepen dan gepland, of opvallende observeringen die je maakt tijdens het brouwen.
== Gisting en bottelen ==
Dit onderdeel vul je in tijdens de hoofdvergisting en tijdens het bottelen. De in te vullen velden spreken redelijk voor zich.
De SG waardes helpen je bepalen in hoeverre het bier naar verwachting is vergist en hoeveel bottelsuiker er nog toegevoegd moet worden. De velden mbt het volume maakt eventueel verlies inzichtelijk.
== Digitaliseren ==
Vergeet niet na je brouwsessie en na het bottelen alle aantekeningen die je hebt gemaakt te verwerken in je brouwtemplate op de Drive. Door dit goed te documenteren, kunnen jij en de rest van de BBG'ers leren van jouw bier!

Huidige versie van 9 jul 2024 om 18:01

De brouwtemplate van het BBG is te vinden Google Drive. Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken en de template in te vullen voor jouw brouwsessie. Deze pagina legt uit hoe je dit kan doen.

De brouwtemplate geeft een standaard format binnen het BBG voor het plannen, uitvoeren en documenteren van je brouwsessie. Dit zorgt ervoor dat de proviseur snel kan zien welke ingrediënten recent gebruikt zijn, andere brouwers snel kunnen zien hoe je gebrouwen hebt en hier van kunnen leren voor hun eigen brouwsels, en maakt het ook mogelijk om later nog een keer hetzelfde bier te brouwen als je dit wilt.

De brouwtemplate bevat de volgende onderdelen:

  • Overzicht gegevens
  • Boodschappen
  • Maischen & Filteren
  • Koken
  • Gisting en bottelen

Deze structuur verschilt van hoe en recept online vaak gestructureerd is, daarom leggen we hieronder uit wat elk onderdeel betekent en hoe je het in kan vullen.

Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? De template van de Rotterdamse Tripel is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.

Invullen voor je gaat brouwen

Voordat je de brouwdag begint, moet je de volgende onderdelen ingevuld hebben. Dit helpt je om de juiste ingrediënten in te kopen en voorkomt dat je tijdens het brouwen iets vergeet of een foutje maakt.

Overzicht gegevens

Vul hier alle velden in. Deze informatie moet je ook doorgeven aan de proviseur als je een datum gaat prikken om te gaan brouwen.

Boodschappen

Vul hier alles in wat je nodig hebt voor het brouwen van het bier, inclusief waar je het gaat halen. Zorg dat alle ingrediënten uit het recept hier staan vermeld.

Dit stelt de proviseur in staat om een inschatting te maken van de voorraden.

Maischen & Filteren

Vul hier het maisschema van je recept in:

  • Vul voor elke stap in het maisschema de temperatuur en de duur in. De begin- en eindtijd vul je in tijdens het brouwen.
  • Vul de hoeveelheid maischwater in die in het recept staat vermeld.
  • Vul de hoeveelheid spoelwater in zoals vermeld in het recept indien van toepassing. Indien de spoelinstructies een gewenst SG vermelden; vul dit dan in.

De dikte van het filterbed en eventuele opmerkingen vul je tijdens het brouwen in.

Koken

Vul hier het kookschema van je recept in:

  • Vul elk ingrediënt in en zijn gewenste kooktijd. De begintijd vul je in tijdens het brouwen.
  • Vul het gewenst volume na koken in, indien je recept dit vermelt.
  • Vul het gewenste SG in.

Het werkelijke SG, het volume in het gistvat en eventuele opmerkingen / aantekeningen vul je in tijdens het brouwen.

Gisting en bottelen

Dit onderdeel vul je pas in na de hoofdvergisting.

Invullen tijdens het brouwen

De volgende onderdelen vul je in tijdens het brouwen.

Masichen & Filteren

  • Vul de begin- en eindtijd in van de maischstappen tijdens het maischen. Stel dat er een afwijking is tov het originele recept, dan kunnen eventuele smaakafwijkingen later beter begrepen worden.
  • Pas het spoelwater aan indien je meer of minder spoelwater nodig had dan verwacht.
  • Noteer de dikte van het filterbed
  • Noteer eventueel opmerkingen / aantekeningen: dingen die anders liepen dan gepland, of opvallende observeringen die je maakt tijdens het brouwen.

Koken

  • Optioneel: vul de begintijd in van de ingrediënten zodra het eerste ingredient de pan in gaat. Dit is vooral voor je eigen gemak.
  • Vul het werkelijke SG in zodra het koken klaar is. Hiermee kunnen we eventuele smaakafwijkingen later beter begrijpen.
  • Vul in hoeveel er uiteindelijk het gistvat in is gegaan. Dit geeft een indicatie van eventueel verlies die tijdens het brouwen heeft plaatsgevonden.
  • Noteer eventueel opmerkingen / aantekeningen: dingen die anders liepen dan gepland, of opvallende observeringen die je maakt tijdens het brouwen.

Gisting en bottelen

Dit onderdeel vul je in tijdens de hoofdvergisting en tijdens het bottelen. De in te vullen velden spreken redelijk voor zich. De SG waardes helpen je bepalen in hoeverre het bier naar verwachting is vergist en hoeveel bottelsuiker er nog toegevoegd moet worden. De velden mbt het volume maakt eventueel verlies inzichtelijk.

Digitaliseren

Vergeet niet na je brouwsessie en na het bottelen alle aantekeningen die je hebt gemaakt te verwerken in je brouwtemplate op de Drive. Door dit goed te documenteren, kunnen jij en de rest van de BBG'ers leren van jouw bier!