Kruiden: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
=== Exotisch ===
=== Exotisch ===


=== Gruit / Gruyt / Gruut / Koyt / Kuit ===
Het gebruikt van Gruit (ook wel gruyt, gruut, koyt of kuit genoemd) was erg gebruikelijk in de lage landen rondom de middeleeuwen. Er doen zich veel verhalen de ronde over gruit, het ontstaan, van wanneer tot wanneer dit gebruikt werd, of het al dan niet verdreven werd door de introductie van hop, en waar het precies uit bestond. Uiteindelijk bestond gruit vooral uit een mengels aan kruiden die gebruikt werden in bier om het meer smaak te geven en soms ook beter te conserveren.
Vooral de samenstelling van gruit zijn aardig wat studies naar gedaan. Het lijkt er op dat de exacte samenstelling vooral af hing van van waar het bier werd gebrouwen en de tijd waarin het werd gebrouwen. Kortom: op basis van beschikbaarheid, populariteit en experimenten. Hierbij was het niet ongebruikelijk om, bedoeld of onbedoeld, kruiden te gebruiken die (licht) giftig of hallucinerend waren.
In 2023 hebben Pieter, Erwin en Roy een gruitbier gebrouwen op basis van Iers mos, rozemarijn, salie en absintalsem, waarbij de laatste vooral voor de bitterheid zorgde (zie Google Drive).
Meer interessante bronnen over gruit zijn te vinden in het [[Literatuur#Gruit|Literatuuroverzicht]].


== Overige toevoegingen ==
== Overige toevoegingen ==
Sinaasappel schil (gedroogd)
=== Iers Mos ===
Iers mos word wel vaker aan bier toe gevoegd, maar niet specifiek voor de smaak.
Iers mos helpt met het 'klaren' van je wort, dit zorgt er dus voor dat de eiwitten in je bier makkelijker uitvlokken, wat zorgt dat dit niet in je vergistingsvat (en uiteindelijk flesjes) komt.
Iers most wil je vaak een kwartiertje voor het einde van de kook toevoegen. Men zegt dat je ''een halve theelepel per 10 liter wort'' nodig hebt. <br>
Afhankelijk van de mouten die je gebruikt doet iers mos misschien niet zoveel, vooral als je bang bent voor een overtollige hoeveelheid eiwitten dan is het misschien verstandig om iers mos toe te voegen.


=== Fruit bier ===
=== Fruit bier ===
Fruit kan in diverse biersteilen wel eens gebruikt worden. Je hebt natuurlijk de bekende kriek stijlen, die rood fruit benutten, maar niks weerhoud ons ervan om diverse andere kruiden te gebruiken.
==== Rabarber ====
Rabarber staat bekend om zijn zurige en frisse smaak.
Hij de BBG hebben wij een keer geprobeerd met rabarber te brouwen, en dit is best goed gelukt toen, wel moet er gezegd worden dat de smaak van de rabarber een achtergrond toon bleef, en dat hij niet bijzonder veel zuurheid toevoegde (wat wel jammer was aangezien wij een Berliner Weizen wouden maken).
De rabarber tonen waren zeker wel op te merken en voegde ook echt iets toe aan het bier.
'''gebruik''': er is gebleken dat rabarber al heel snel zacht en zompig word in de koelkast.
Voor het brouwen hebben wij de rabarber in stukken (circa 5 centimeter) gesneden en in hop sokken in de pan geworpen.
==== Kweepeer ====
De kweepeer is een harde vrucht die niet veel voorkomend is.
Er is momenteel nog geen bier mee gebrouwen bij de BBG (naar mijn (Brendan) kennis), maar ik ben heel geïnteresseerd om dit eens te proberen (in dat geval word dit artikel geupdate)
=== Honing ===
Honing is een niet heel veel voorkomend ingrediënt, wat voornamelijk in de [[Bier Stijlen#Braggot | braggot]] stijl gebruikt word.
Honing voegt vergistbare suikers toe en geeft een bloemig karakter aan je bier. Houdt er wel rekening mee dat honing langzamer vergist, omdat er complexere suikers in zitten. Hierdoor kan je hoofdvergisting meer tijd nodig hebben.


=== Overig ===
Een voorbeeld van hoe te veel honing en te snel bottelen kan leiden tot explosief bier, is te vinden in de Honing Blond (zie Google Drive).

Huidige versie van 11 nov 2024 om 16:30

Brouwingrediënten
  1. Water
  2. Mout
  3. Hop
  4. Gist
  5. Kruiden e.d.
  6. Suiker

Wat voegt het er eigenlijk aan toe

Kruiden

Veel gebruikt

Exotisch

Gruit / Gruyt / Gruut / Koyt / Kuit

Het gebruikt van Gruit (ook wel gruyt, gruut, koyt of kuit genoemd) was erg gebruikelijk in de lage landen rondom de middeleeuwen. Er doen zich veel verhalen de ronde over gruit, het ontstaan, van wanneer tot wanneer dit gebruikt werd, of het al dan niet verdreven werd door de introductie van hop, en waar het precies uit bestond. Uiteindelijk bestond gruit vooral uit een mengels aan kruiden die gebruikt werden in bier om het meer smaak te geven en soms ook beter te conserveren.

Vooral de samenstelling van gruit zijn aardig wat studies naar gedaan. Het lijkt er op dat de exacte samenstelling vooral af hing van van waar het bier werd gebrouwen en de tijd waarin het werd gebrouwen. Kortom: op basis van beschikbaarheid, populariteit en experimenten. Hierbij was het niet ongebruikelijk om, bedoeld of onbedoeld, kruiden te gebruiken die (licht) giftig of hallucinerend waren.

In 2023 hebben Pieter, Erwin en Roy een gruitbier gebrouwen op basis van Iers mos, rozemarijn, salie en absintalsem, waarbij de laatste vooral voor de bitterheid zorgde (zie Google Drive).

Meer interessante bronnen over gruit zijn te vinden in het Literatuuroverzicht.

Overige toevoegingen

Sinaasappel schil (gedroogd)

Iers Mos

Iers mos word wel vaker aan bier toe gevoegd, maar niet specifiek voor de smaak. Iers mos helpt met het 'klaren' van je wort, dit zorgt er dus voor dat de eiwitten in je bier makkelijker uitvlokken, wat zorgt dat dit niet in je vergistingsvat (en uiteindelijk flesjes) komt.

Iers most wil je vaak een kwartiertje voor het einde van de kook toevoegen. Men zegt dat je een halve theelepel per 10 liter wort nodig hebt.
Afhankelijk van de mouten die je gebruikt doet iers mos misschien niet zoveel, vooral als je bang bent voor een overtollige hoeveelheid eiwitten dan is het misschien verstandig om iers mos toe te voegen.

Fruit bier

Fruit kan in diverse biersteilen wel eens gebruikt worden. Je hebt natuurlijk de bekende kriek stijlen, die rood fruit benutten, maar niks weerhoud ons ervan om diverse andere kruiden te gebruiken.

Rabarber

Rabarber staat bekend om zijn zurige en frisse smaak.

Hij de BBG hebben wij een keer geprobeerd met rabarber te brouwen, en dit is best goed gelukt toen, wel moet er gezegd worden dat de smaak van de rabarber een achtergrond toon bleef, en dat hij niet bijzonder veel zuurheid toevoegde (wat wel jammer was aangezien wij een Berliner Weizen wouden maken).

De rabarber tonen waren zeker wel op te merken en voegde ook echt iets toe aan het bier.

gebruik: er is gebleken dat rabarber al heel snel zacht en zompig word in de koelkast. Voor het brouwen hebben wij de rabarber in stukken (circa 5 centimeter) gesneden en in hop sokken in de pan geworpen.

Kweepeer

De kweepeer is een harde vrucht die niet veel voorkomend is.

Er is momenteel nog geen bier mee gebrouwen bij de BBG (naar mijn (Brendan) kennis), maar ik ben heel geïnteresseerd om dit eens te proberen (in dat geval word dit artikel geupdate)

Honing

Honing is een niet heel veel voorkomend ingrediënt, wat voornamelijk in de braggot stijl gebruikt word. Honing voegt vergistbare suikers toe en geeft een bloemig karakter aan je bier. Houdt er wel rekening mee dat honing langzamer vergist, omdat er complexere suikers in zitten. Hierdoor kan je hoofdvergisting meer tijd nodig hebben.

Een voorbeeld van hoe te veel honing en te snel bottelen kan leiden tot explosief bier, is te vinden in de Honing Blond (zie Google Drive).