Recept maken: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''WIP''' Pagina die diverse strategien en valkuilen vertelt over het maken van een bier recept.') |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Deze pagina legt je uit wat een recept precies moet bevatten, hoe je er zelf een kan maken en waar je op moet letten bij bestaande recepten. | |||
== Wat is een bierrecept == | |||
Een bierrecept bevat de volgende onderdelen: | |||
* Ingrediëntenlijst | |||
* Maisschema | |||
* Spoelinstructies | |||
* Kookschema | |||
Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de [https://docs.google.com/document/d/1jQz_KUXFjB7P7GrGULqwF_gfBTanKquA1LSPBrWaUno/edit BBG Brouwtemplate] en deze in te vullen voor jouw brouwsessie. | |||
Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? [https://docs.google.com/document/d/13Umhq8vfuVnoQ3ljs97qBKgLYpF-CkASlwLzdOGi8GY/edit De template van de Rotterdamse Tripel] is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier. | |||
==== Ingrediëntenlijst ==== | |||
Op de ingrediëntenlijst is een volledige lijst van alle ingrediënten die in je bier gaan, inclusief de totale hoeveelheid. | |||
In de meeste gevallen staan hier op z'n minst de volgende ingrediënten op: | |||
* Mout(soorten) | |||
* Hop(soorten) | |||
* Gist | |||
* Kruiden en andere toevoegingen (indien van toepassing) | |||
==== Maisschema ==== | |||
Om er voor te zorgen dat de juiste (hoeveelheden) suikers vrijkomen tijdens het [[Maischen|maischen]], is het belangrijk om het maisschema helder uit te schrijven. Als je met de Brouwketel brouwt, heb je alle tijd om dit schema rustig in te voeren. Als je met pannen brouwt, moet je dit schema paraat hebben omdat de timing soms best nauw kan luisteren. | |||
Ongeacht hoe je brouwt; het maisschema heeft grote invloed op de smaak van je bier. Zorg dat je het goed documenteert zodat je ook later, tijdens het proeven, kan achterhalen hoe de smaak van je bier tot stand is gekomen. | |||
Schrijf voor elke stap in het maisschema op: | |||
* De temperatuur | |||
* Hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden. | |||
==== Spoelinstructie ==== | |||
De spoelinstructie is vaak vrij simpel, maar wel belangrijk om te documenteren. Dit kan namelijk belangrijke informatie zijn wanneer je uiteindelijke SG niet uit komt zoals gepland. | |||
De spoelinstructie kan op 2 manieren omschreven worden: | |||
* Het te gebruiken aantal liters spoelwater; | |||
* Of, het gewenste SG van de wort voor het gekookt wordt. | |||
==== Kookschema ==== | |||
Het kookschema geeft een overzicht van de ingrediënten die meegekookt moeten worden, zoals de hop en eventuele kruiden. Verschillende ingrediënten, maar ook de bitterhop of aromahop hebben verschillende kooktijden. Dit betekent dat je zelf op het juiste moment tijdens het koken de juiste ingrediënten moet toevoegen aan de kokende wort. Voor sommige ingrediënten luistert de kooktijd best nauw, dus zorg ervoor dat je het kookschema paraat hebt tijdens het brouwen. In het schema staat op elke regel (op volgorde van toevoegen): | |||
* Het ingrediënt en de hoeveelheid | |||
* De kooktijd | |||
* Tip: zodra het ingrediënt wat het langste moet koken de pan in is gegaan, kan je de exacte tijd waarop de volgende ingrediënten toegevoegd worden uitgrekenen. Schrijf dit tijdens het brouwen bij het kookschema en zet alarmpjes. | |||
Het kookschema heeft, net als het maisschema, grote invloed op de smaak van je bier. Documenteer het dus goed zodat je later, tijdens het proeven, kan achterhalen waar de smaak van je bier uit opgebouwd is. | |||
== Een bestaand recept gebruiken == | |||
Als je het helemaal niet leuk vind om een recept te maken, als je een specifiek bier wilt namaken, of als je vooral je tijd wil steken in het proces na het brouwen (bijv. dry-hoppen, ijsbocken, etc), is het een prima idee om simpelweg een bestaand recept te pakken. | |||
Online zijn veel goede recepten te vinden, zelfs van bieren die bijvoorbeeld in de prijzen zijn gevallen op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Bierbrouwen: | |||
* Onze Google Drive | |||
* [https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php#c7 Hobbybrouwen.nl > Recepten] | |||
* | |||
TODO: waar op te letten bij bestaande recepten. | |||
== Zelf samenstellen: op basis van bestaande recepten == | |||
TODO: hoe knutsel je dit in elkaar? | |||
== Zelf samenstellen: BrewFather == | |||
TODO |
Versie van 28 jun 2024 14:24
Deze pagina legt je uit wat een recept precies moet bevatten, hoe je er zelf een kan maken en waar je op moet letten bij bestaande recepten.
Wat is een bierrecept
Een bierrecept bevat de volgende onderdelen:
- Ingrediëntenlijst
- Maisschema
- Spoelinstructies
- Kookschema
Ongeacht of je een bestaand recept gaat gebruiken of er zelf een gaat maken, vragen we je om een kopie te maken van de BBG Brouwtemplate en deze in te vullen voor jouw brouwsessie.
Benieuwd hoe dit er uit ziet als hij helemaal ingevuld is? De template van de Rotterdamse Tripel is een goed voorbeeld van een redelijk "standaard" bier.
Ingrediëntenlijst
Op de ingrediëntenlijst is een volledige lijst van alle ingrediënten die in je bier gaan, inclusief de totale hoeveelheid. In de meeste gevallen staan hier op z'n minst de volgende ingrediënten op:
- Mout(soorten)
- Hop(soorten)
- Gist
- Kruiden en andere toevoegingen (indien van toepassing)
Maisschema
Om er voor te zorgen dat de juiste (hoeveelheden) suikers vrijkomen tijdens het maischen, is het belangrijk om het maisschema helder uit te schrijven. Als je met de Brouwketel brouwt, heb je alle tijd om dit schema rustig in te voeren. Als je met pannen brouwt, moet je dit schema paraat hebben omdat de timing soms best nauw kan luisteren. Ongeacht hoe je brouwt; het maisschema heeft grote invloed op de smaak van je bier. Zorg dat je het goed documenteert zodat je ook later, tijdens het proeven, kan achterhalen hoe de smaak van je bier tot stand is gekomen.
Schrijf voor elke stap in het maisschema op:
- De temperatuur
- Hoe lang deze temperatuur aangehouden moet worden.
Spoelinstructie
De spoelinstructie is vaak vrij simpel, maar wel belangrijk om te documenteren. Dit kan namelijk belangrijke informatie zijn wanneer je uiteindelijke SG niet uit komt zoals gepland.
De spoelinstructie kan op 2 manieren omschreven worden:
- Het te gebruiken aantal liters spoelwater;
- Of, het gewenste SG van de wort voor het gekookt wordt.
Kookschema
Het kookschema geeft een overzicht van de ingrediënten die meegekookt moeten worden, zoals de hop en eventuele kruiden. Verschillende ingrediënten, maar ook de bitterhop of aromahop hebben verschillende kooktijden. Dit betekent dat je zelf op het juiste moment tijdens het koken de juiste ingrediënten moet toevoegen aan de kokende wort. Voor sommige ingrediënten luistert de kooktijd best nauw, dus zorg ervoor dat je het kookschema paraat hebt tijdens het brouwen. In het schema staat op elke regel (op volgorde van toevoegen):
- Het ingrediënt en de hoeveelheid
- De kooktijd
- Tip: zodra het ingrediënt wat het langste moet koken de pan in is gegaan, kan je de exacte tijd waarop de volgende ingrediënten toegevoegd worden uitgrekenen. Schrijf dit tijdens het brouwen bij het kookschema en zet alarmpjes.
Het kookschema heeft, net als het maisschema, grote invloed op de smaak van je bier. Documenteer het dus goed zodat je later, tijdens het proeven, kan achterhalen waar de smaak van je bier uit opgebouwd is.
Een bestaand recept gebruiken
Als je het helemaal niet leuk vind om een recept te maken, als je een specifiek bier wilt namaken, of als je vooral je tijd wil steken in het proces na het brouwen (bijv. dry-hoppen, ijsbocken, etc), is het een prima idee om simpelweg een bestaand recept te pakken.
Online zijn veel goede recepten te vinden, zelfs van bieren die bijvoorbeeld in de prijzen zijn gevallen op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Bierbrouwen:
- Onze Google Drive
- Hobbybrouwen.nl > Recepten
TODO: waar op te letten bij bestaande recepten.
Zelf samenstellen: op basis van bestaande recepten
TODO: hoe knutsel je dit in elkaar?
Zelf samenstellen: BrewFather
TODO